mszp.hu | Belföld | választás2018 választási rendszer
2016. november 24. 15:04

Arányos választási rendszert!

A mai magyar választási rendszer szélsőségesen többségi, aránytalan és megalkotói újraválasztásának érdekeit szolgálja; korlátozza a pártok közötti szabad versenyt, ezáltal a demokrácia önmegújuló képességét - jelentette ki Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője.
A politikus szerint a jelenlegi rendszert nem lehet kis módosításokkal megjavítani, határozott, jelentős lépésre van szükség, ami demokratikusabb, arányosabb, könnyebben hozzáférhető rendszert eredményez.
 
Ezért az MSZP az alábbi arányosabb, átlátható, a demokrácia megújulását szolgáló választási modell érdekében több lehetőséget is tartalmazó koncepció alapján vitát kezdeményez a választási rendszer átalakításáról. 
 
Az MSZP számára elfogadható javaslatok:
 
1. lehetőség: Két fordulós, vegyes választási rendszer, jelentősen arányosító elemekkel, egyéni és listás mandátumképzéssel, kompenzáció bevezetésével. Álláspontunk szerint ez a Velencei Bizottság ajánlásait figyelembe véve, értelmesen csak jelenleginél nagyobb létszámú Országgyűléssel valósítható meg.
 
2. lehetőség: Egy fordulós, tisztán listás választási rendszer: 199 listás képviselői hely kiosztása, 21 listán (20 belföldi megyei lista, 1 határon túli lista), ahol a listaállítás feltétele a választók 1%-nak támogatása, országosan 82,700 támogató ajánlás (80,000 ajánlás belföldön, 2,700 ajánlás határon túl).
 

Kapcsolódó dokumentumok

hatteranyag.pdf ( 289.53 kB )

Kapcsolódó párttagok