mszp.hu | Belföld
2020. április 04. 14:24

Aránytalan és szelektív az a közteher viselés, amit ma a kormány bejelentett

Aránytalan és szelektív az a közteher viselés, amit ma a kormány bejelentett
Először is azt szeretném mondani, hogy üdvözöljük azt, hogy az MSZP javaslatát elfogadta a kormány, és 500 ezer forintot kapnak az egészségügyben dolgozók, akik a frontvonalban az egyik legnehezebb munkát végzik.
A legutóbbi Gulyás Gergely által bejelentettek szerint, ezt nyáron fogják megkapni. Mi örültünk volna annak, ha most kapják meg azonnal, hiszen a terheik őket is most terhelik a legjobban.
 
Szeretném azt is elmondani, hogy az MSZP alapjavaslata a szociális dolgozóknak is kérte ezt az 500 ezer forintot, továbbra is kérni szeretnénk a kormánytól, hogy gondolja végig, hiszen a védekezés nem lenne elég eredményes és elég erőteljes, hogyha a szociális dolgozók szintén nem állnának a frontvonalban, és elképesztő terheket viselnek Ők is, tehát szeretnénk kérni ezt az 500 ezer forintot számukra is.
 
 
Tovább szeretnék menni, hiszen bejelentettek egy béremelést novemberre az egészségügyi dolgozóknak, védőnőknek, ápolóknak, egy mintegy 20 %-os béremelést.
 
Szeretném elmondani, hogy nem egy új dologról van szó, ezt most már éppenséggel harmadjára jelenti be a kormány. Hiszen januárban az egészségügyi államtitkár volt az, aki elmondta, hogy novemberben várható majd egy 20 %-os béremelés. Tehát ez nem egy új dolog.
 
Miközben mi is béremelést kérünk, mind az egészségügyi, mind a szociális dolgozóknak. Ez a 20 % ez nem egy új elem, hanem egy réginek az újracsomagolása. Tehát legyünk tisztában azzal, hogy ez a pénz, erre nagyon nagy szükség van, de szerintem ez kevés lesz. Ha azt vesszük figyelembe, hogy nem tudom hanyadjára jelenti be ezt a kormány, és azt is hozzávesszük, hogy maga a miniszterelnök még egy héttel ezelőtt a parlamentben azt mondta, hogy aki most bérversenybe kezd, vagy aki bérekért harcol az el van tévedve. Már akkor jeleztük mi szocialisták is a miniszterelnöknek, hogy lesznek olyan szektorok, és lesznek olyan ágazatok, ahol ez elkerülhetetlen lesz. 
 
Tehát véleményem szerint ez a 20 % ez nem egy új dolog, és efölött kellene bért emelni továbbá a szociális és egészségügyi dolgozók számára. 
 
Üdvözöljük azt is, hogy a közteherviselésbe többeket be kell vonni. És hogy a társadalmi és gazdasági szférának lényegében arányaiban, mindenkinek ki kell venni közteherviselésben a szerepét. Ezt az MSZP olyannyira így gondolja, hogy saját magán kezdte, nem véletlen, hogy az MSZP parlamenti frakciójából minden országgyűlési képviselő 1-1 millió forintot az adózott jövedelméből a védekezésre szánt. Az egészségügyi dolgozók védőfelszerelésére, megsegítésére szántunk. 
 
Tehát alapvetően ez az elv, eszme jó. 
 
De nézzük, hogy hogyan gondolja ezt a kormány! Gulyás Gergely bejelentése alapján előre szeretném bocsátani, hogy ezt nagyon aránytalannak és szelektívnek gondoljuk a teherviselés azon formáját, amelyet a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentett. 
 
Ha megnézzük, hogy a tárcáktól mennyi pénzt akar átcsoportosítani alapvetően rendben van, hogy a tárcák is vegyék ki a részüket, de alapvetően az állam az egyik zsebéből a másikba teszi a pénzt. Amíg nem látjuk a részleteket. 
 
Például nem tudom, hogy a tárcák közteherviselésénél, például a propaganda minisztérium, vagy propaganda tárca 150 milliárdjához hozzá lesz e nyúlva. 
 
Tehát ilyenekre sajnos a miniszter úr nem tért ki. Nagyon szeretnénk, hogy például ezt a tárcát lenulláznák, és a védekezésre fordítanák ezt a költséget.
 
Továbbá a pártok idei támogatásának 50 %-át szintén, ez egy mintegy 1,2 milliárd forintos terhet jelent. Rendben van, ha így gondolják, akkor én meg azt mondom, hogy akkor szeretnénk látni, hogy az új nemzeti nagytőkének, az oligarcháknak, akiket 10 éve pumpol állami támogatással a kormány, Tiborcz Istvánnak, Mészáros Lőrincnek szeretnénk látni a közteherviselését. És azoknak a zöldbáróknak, akik kisemberek földjét elveszik, és saját maguknak felhalmozzák, és szeretnénk látni, hogy ők is kiveszik a közteherviselésből a részüket.
 
Terheket fog ez jelenteni az önkormányzatoknak is, itt szeretném a nemtetszésünket kifejezni. Hiszen az önkormányzatok már így is elképesztően le vannak terhelve. Nagyon sok pluszköltséget vállalnak magukra a védekezésben, az idősek ellátásában, az étkeztetésben. De az iparűzési adó nagyon megnyirbálja a költségvetését az önkormányzatoknak. 
 
Tehát én nem tartom szerencsésnek azt, hogy a gépjárműadót elveszik, sőt azt kérjük, hogy ezt ne vegyék el, hanem inkább adjanak az önkormányzatoknak pénzt, mert ők is a frontvonalban harcolnak, és sok pluszkötelezettségük van. Az önkormányzatoktól nem elvenni kellene a pénzt, hanem bizony nekik odaadni kellene. 
 
És hát szerintem a bankok 55 milliárdját is lehetne még növelni - ezt a pénzt - ugyanúgy, mint a multinacionális cégekét is.
 
Tehát összességében aránytalannak és szelektívnek tartjuk a terhek elosztását, és nagyon hiányoljuk az új nemzeti oligarchikus nagytőkének a közteherviselését.
 
Kérjük, hogy ők is vegyék ki részüket a védekezésben, hiszen ők csak nyertesei voltak az elmúlt 10 évnek, és ma bajban van az ország és jó lenne, ha mélyen a zsebükbe nyúlnának. 
 
Ezek után szeretném Önöknek elmondani azt, hogy milyen javaslataink vannak a következő héten bejelentendő gazdasági mentőcsomagra, mentőcsomaghoz.
 
Miket szeretnénk mi javasolni - ugye azt mondja a miniszterelnök, hogy ez soha nem látott nagyságrendű pénzeket fog megmozdítani -, mi azon az elven vagyunk, hogy a szolidaritásnak és a versenyképességnek egyszerre kell majd érvényesülnie majd ebben a mentőcsomagban. 
 
Hiszen alapvetően mi baloldaliak abból indulunk ki, hogy a mindenkori állam és a mindenkori kormány, ha megfogja az emberek kezét, és nem engedi őket elsüllyedni, akkor bizony sokkal sikeresebben és gyorsabban fogunk kijönni a válságból a későbbiekben. 
 
Ezért szeretnénk javasolni tehát a további béremeléseket, mind az egészségügyi szférában, mind a szociális szférában, de nagyon szeretnénk, ha a munkanélküli ellátást a mostani 3 hónapról 9 hónapra emelné fel a kormány, és az összege ne legyen kevesebb senkinél 100 ezer forintnál. 
 
Látni kell, hogy az elbocsátási hullám már elindult Magyarországon. Átlagosan, naponta 4000 embert rúgnak ki, 4000 embernek szűnik meg a munkája. Ebből kifolyólag csak egy olyan programot tudunk elképzelni, ahol 3 hónapot meghaladó időtartamig tart a munkanélküli segély. Mert, aki ma elveszti a munkáját nem hiszem, hogy 3 vagy akár 4 hónapon belül munkát fog találni. És meg kell érteni, hogy ez a 100 ezer forint nagyon fontos, hogy minimum ennyit kapjanak az emberek. Mert piacgazdaságban általában nem szabad pénz nélkül hagyni egyetlen embert sem. Pláne, hogy ha válságos időszak van. Nem szabad pénz nélkül hagyni a magyar embereket. 
 
Nagyon szeretnénk azt is látni ebben a válságkezelő csomagban, amit a jövő héten be fog jelenteni a kormány, hogy a béreknek a 75, minimum 75-80 %-át az állam vállalja át a cégektől. A cégeknek ezt a forrást adják oda. Ez egy átmeneti intézkedés lenne. Meg kell érteni, hogy amikor azt mondja a kormány, hogy nem szeretné segély alapú finanszírozásra átállítani Magyarországot, és ösztönözni szeretné inkább a piacnak a beindulását, meg kell érteni, hogy a válságos időszakban lesz egy olyan kritikus átmeneti időszak, amikor minden be fog fagyni, és a keresletet csak úgy lehet fenntartani, életbe tartani ezeket a cégeket csak úgy lehet, ha segítünk a bérek átvállalásában. A munkahelyek megőrzésében ezt tud adott pillanatban és a leggyorsabban, a legerőteljesebben segítséget nyújtani a magyar kis- és középvállalati szektornak.
 
Nagyon szeretnénk, hogy ha az elbocsátási stopot, mind a közszférában, mind a multinacionális cégeknél bevezetnék. Vagy átmenetileg ezt is, ezt az intézkedést is alkalmaznák, hiszen ez is olyan baloldali elem, amely segít abban, hogy a munkavállalók át tudják vészelni ezt a kritikus nehéz időszakot.
 
Továbbmenve az élelmiszerárak elszabadulása ez szemmel látható, látszik, hogy folyamatosan drágulnak az árak. A forint elszállt. Ez meg fog jelenni napokon belül az élelmiszer árakban. Itt növekedésre kell sajnos számítani. A nyugdíjak területén 3 olyan markáns elemet szeretnék elmondani, amelynek minimum meg kellene valósulni ahhoz, hogy átvészeljék a nyugdíjasok ezt az időszakot. 
 
Az első az, hogy az év végén esedékes nyugdíjkiegészítést hozzák előre, és fizessék ki most még áprilisban a nyugdíjasoknak. Ez egy hatalmas segítség lenne.
 
Továbbá a 2,8 %-os nyugdíjemelés helyett szeretnénk egy minimum 6,5 %-os nyugdíjemelést látni. Ez is minimum szükséges ahhoz, hogy átvészeljék a nyugdíjasok ezt a krízis időszakot. 
 
És új elemként tegnap Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke elmondta, hogy egyetértve a szakszervezetekkel, a munkanélküliség ellen ható legerősebb elem lehetne a korengedményes nyugdíj újbóli visszahozatala.
 
Ezt sajnos 2010 után, egészen pontosan 2011-ben megszüntette a kormány. Ez azt jelenti, hogy a 60 és 64 év közöttieknek, akik nem tudnak elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon, azoknak engedjék meg, hogy a munkáltatója kifizesse az öregségi nyugdíjig tartó időszakra nézve a járulékaikat. Ez tulajdonképpen nem kerülne pénzébe az államnak, viszont nagyon sok embert meg tudnánk így menteni a munkanélküliségtől, a munkanélküli helyzettől.
 
Tehát szeretnénk összegezni, hogy a munkanélküliség ellen ható egyik legfontosabb elem: a korengedményes nyugdíjnak a visszavezetését Magyarországra, minimum 6,5 %-os nyugdíjemelés idén, és a harmadik, hogy az év végén esedékes nyugdíjkiegészítést, most áprilisban hozzák előre.
 
Végezetül szeretnénk, hogy ha hatósági árat vezetnének be alapvető élelmiszerekre. Egyre több cikk jelenik meg most már, hogy Észak-Magyarországon és az ország szegényebb térségeiben hamarabb ér el a szegénység, mint a koronavírus. Nagyon-nagyon fontosnak tartanánk, hogy a nyerészkedéseket visszaszorítva, alapvető élelmiszerekre hatósági árat vezessenek be átmenetileg.
 
Itt is szeretném hangsúlyozni nem állandó jelleggel, átmenetileg a magyar kormány. 
 
De ugyanezt szeretném bizonyos védőfelszerelésekre és fertőtlenítő szerekre is, hiszen ezekből hiánycikk van. Horrorisztikus áron üzérkednek vele az interneten is páran. Tehát ezekben biztos, hogy kell valamilyen típusú állami kontroll.
 
És hát utolsó - nem utolsó sorban - a forint értékének megvédése. Az közös ügyünk. Nem viselhetik a forint elszállásának a problémáját és terhét csak a magyar lakosok. Itt is mindenféleképpen olyan intézkedéseket szeretnénk várni, ahol erősödni tud a forint. 
 
Összességében, tehát azzal szeretném bezárni ezt a mai tájékoztatót, hogy nagyon aránytalan és szelektív az a közteherviselés, amit ma a kormány bejelentett. Nagyon szeretnénk látni a magyar oligarcháknak és az új nemzeti 10 éve kiépült nemzeti nagytőkének a közteherviselését. És szeretném - szeretnénk azt mi MSZP-sek -, és szeretnék a hazai baloldali emberek is látni a következő héten meghirdetendő védelmi csomagban azokat a markáns baloldali válságkezelő elemeket, melyeket az előbb felsoroltam. Mert csak így lehet megőrizni Magyarországon a munkahelyeket, segíteni az embereket, hogy átvészeljék ezt a nagyon nehéz időszakot.
 
De ami a legfontosabb, hogy ha az állam most megfogja a cégeknek a munkavállalóknak, és általában az embereknek a kezét, és nem hagyja őket elmerülni, nem hagyja őket ebbe az egész válságba belebukni, akkor Magyarország is sikeresebben és gyorsabban tudna átlendülni a válságon. 
 
Nagyon vigyázzanak magukra! Vigyázzanak egymásra! Túl leszünk ezen is.

Kapcsolódó párttagok