2011. szeptember 29. 08:33

Árfolyamrögzítés helyett kamatrögzítést!

A forint euróval és svájci frankkal szembeni jelentős gyengülése miatt többszázezer család helyzete válik napról napra reménytelenebbé. A jelenlegi helyzetet a kormány egyedül képtelen megfelelően kezelni. A kormány javaslatai csak egy viszonylag szűk csoport számára jelenthetnek megoldást, miközben nem veszik figyelembe a társadalom és a gazdaság egészének lehetőségeit. Orbán Viktor két hete bejelentette a "devizahitelek átlátható, referenciahozamhoz kötött" kamat-megállapításának bevezetését, de a kormány a bejelentésen túl, azóta sem tett semmit. Az MSZP ezért a következő megoldást kínálja.

Az MSZP javaslata szerint a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés helyett a lakossági hitelkamatoknak referenciakamathoz történő kötését javasolja az ingatlan vagy állami kezességvállalási fedezettel létrejött hitel- illetve kölcsönszerződésekkel kapcsolatban. A kamatrögzítés tehát nemcsak a lakáscélú hitelügyletekre terjed ki, hanem valamennyi olyan hitel- illetve kölcsönügyletre is, amely ingatlan- vagy állami kezességvállalási fedezettel jött létre.

Az MSZP javaslata kizárja az egyoldalú kamatmódosítás lehetőségét, valamint 3 százalékban határozza meg a kamatfelár mértékét. A törvényjavaslat a jelenleg hatályban lévő hitelszerződésekre is vonatkozik, így ezeket megfelelően módosítani kell, a módosított szerződés alapján kiszámított túlfizetésekkel pedig el kell számolni, így például tőketörlesztésként kell jóváírni. A javaslat rögzíti, hogy a hitelszerződés módosításáért a hitelintézet nem számíthat fel költséget az adós felé, valamint azt is, hogy a szabályozás módosítása esetén a bank a kivetett különadóból leírhatja a közjegyzői költséget.

Az MSZP javaslata az adósok számára kiszámítható, tervezhető helyzetet eredményez a hitelfelvételkor, valamint a meglévő szerződések módosításával jelentősen csökkenhetnek a törlesztőrészletek és így a futamidő is, ezen felül minden adósnak segítséget jelenthet.

Az MSZP javaslata kedvező helyzetet teremthet arra az esetre is, ha az Európai Bíróság a későbbiekben jogellenesnek ítélné a végtörlesztéssel kapcsolatban elfogadott magyar szabályozást, és kártérítésre kötelezné a magyar államot, akkor ugyanis a kártérítési összeg megfizetése valamennyi hazai adófizetőt terhelné.

Az MSZP által javasolt szabályozásnak kedvezőbb hatása lenne a forint árfolyamára, kevésbé befolyásolná a hazai ingatlanpiac helyzetét és kisebb mértékben érintené negatívan a pénzintézetek hitelezési tevékenységét, amely a hazai gazdaság beindításához, fenntartható pályára állításához elengedhetetlen lenne.

Az MSZP javaslatában rögzített megoldás méltányosabb helyzetet teremt a bankokkal szemben is, mivel a nyereségüket csökkenti ugyan, de nem kell átvállalniuk ügyfeleik veszteségét.

Szekeres Imre,
az MSZP Gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője,
országgyűlési képviselő