2011. január 17. 18:57

Árvíz - belvíz kárenyhítés! - menni fog a kormánynak akár egy nap alatt is!

A település polgármesterének tájékoztatása szerint a belvízi védekezés 2010-ben is folyamatos volt. 13 millió Ft. volt a tavalyi költségvetése a szivattyúzási munkáknak, amit részben a vis major támogatás fedezett.

Jelenleg 9 ház van közvetlen veszélyben, amiből 3 ház dőlt össze, és 8 lakó volt érintett a kiköltöztetésben, - mondta a polgármester.

2200 ingatlanból 30 vályogház van hasonló veszélynek kitéve Nagyecseden. A közvetlen nyílt víz kiöntésekor 30 -40 ház szokott érintve lenni a veszélyeztetésben.

Mesterházy Attila a sajtó képviselőinek elmondta: Figyelmeztetés ez, minden politikai szereplő számára, hiszen hosszútávon hasonló események fordulhatnak elő, mint az előző csapadékos években.

Nem rendkívüli helyzetként, hanem hosszú távú programként kell kezelni.

Javaslatunk volt a kormány felé is, hogy mind az EU forrásokat, mind a közmunkaprogramokat ennek a helyzetnek a kezelésére kell fordítni, hogy megelőzhető legyen a későbbiekben a drámai helyzet kialakulása.

A belvíz helyzetnek hatása lesz nemcsak az itt élőkre, hanem az egész országra, a magyar élelmiszer árakra, amit minden fogyasztó meg fog tapasztalni, mert a kiesett termést importból kell majd pótolni.

Az önkormányzatok számára a kárenyhítésen túl is további terheket jelent, mivel a védekező települések önkormányzatai azon önerő jelentős részét használják fel amit, a fejlesztési források pályázatába építettek volna be.

Konkrét lépésként javaslatunk volt a kormány felé, hogy ne korlátozzák a közmunka, és közfoglalkoztatásban a forrásokat, de nehezebbé tették a források elérését, és az értékteremtő munka felhasználási feltételeit.

Az ár -és belvízi helyzetet preventív feladatokkal kell megelőzni, remélhetőleg az új Széchenyi tervben is lehetőséget biztosít a kormány a hasonló fejlesztésekre. -mondta Mesterházy Attila, mai sajtótájékoztatóján Nagyecseden.
Árvíz - belvíz kárenyhítés! - menni fog a kormánynak akár egy nap alatt is!

Nagyecseden Mesterházy Attila az MSZP elnöke, Veres János, az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke és Gőgös Zoltán, az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának tagja tájékozódott a Védelmi bizottságtól a katasztrófahelyzetről, az árvíz - és belvíz helyzetről ami a térségben hatalmas gondot jelent.

Gőgös Zoltán, az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának tagja az országos helyzetet is ismertette a megjelent sajtó képviselőivel.

Elmondta, hogy a szántó területek majdnem 5 % - a belvízzel érintett, nem lehetett az őszi betakarítást sem, és a tavaszi vetéseket sem elvégezni. A pótlólagos forrásokra plussz forrásokat kell biztosítani amit leghatékonyabban a kárenyhítési alapba lehet érvényesíteni.

A tavalyi felmérések alapján 150 Mrd -os kár van nagyjából Magyarországon, ami legalább 20 % -os mértékig kiegészítést igényel, a károk gyors enyhítéséhez.

A kárenyhítési rendszerből, mint az önsegélyező rendszer kötelező részvételéből az őstermelői kör korábban kimaradt, az erős akkori ellenzéki nyomás hatására, amit egy törvénymódosítással újra mindenki számára elérhetővé kellene tenni!

A jelenlegi gyakorlatban az új kormány ezt egy nap alatt is meg tudja valósítani! -értettek egyet a jelenlévő képviselők.

Dr. Veres János, kiegészítve az előtte szólókat megjegyezte, a megyében tavaly árvízkárt kellett már gyors intézkedéssel enyhíteni, amikor megnyitotta a kormány az árvízi feladatok előtt a lehetőséget, és állami támogatással gyors intézkedést tudott hozni.

Tehát van rá példa, meg lehet csinálni, tavaly már megcsinálta a kormány, ha szándék van rá meg lehet csinálni az idén is!