Át kell alakítani a gyermeknevelési támogatás rendszerét

„A gyermekgondozási támogatások elengedhetetlenek ahhoz, hogy a nők a munkaerőpiac egyenrangú szereplői legyenek. Úgy kell ezeket a juttatásokat kialakítani, hogy mindkét nemet a gyermeknevelésben való részvételre ösztönözzék” – mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő Brüsszelben, az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa (FEPS) harmadik alkalommal megrendezett, ’Felhívás Európának’ című rendezvényén, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson az európai progresszív pártoknak – a jövő évi EP-választást megelőzően – a jelenlegi megszorításokon túlmutató javaslatok kidolgozásában.

dr. Gurmai Zita hozzászólásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermeket vállaló anyák ma jelentős hátrányba kerülnek a munkaerő-piacon. Ugyanis egy felmérés eredményei szerint, a 12 éven aluli gyermeket nevelő, 25-49 év közötti nők foglalkoztatottsági aránya a nem kisgyermekes szülőkhöz képest 11,4 százalékkal alacsonyabb, miközben a hasonló helyzetben lévő férfiaknál ez a szám 8,5 százalékkal magasabb.
 
„Világosan látszik, hogy – a kedvező szemléletbeli változások ellenére – még napjainkban is a nők vállára rakódik a gyermeknevelés szinte teljes terhe. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az európai inaktív népesség kétharmada nő. Ez a tény idős korban alacsonyabb nyugdíjhoz, és így a szegénységnek való nagyobb kitettséghez vezet” – hangsúlyozta az EP-képviselő.
 
„Az Európai Unió néhány évvel ezelőtt ambiciózus célkitűzések megvalósítását határozta el 2020-ig, többek között a foglalkoztatási mutatók 75 százalékosra emelését. Mivel ennek eléréséhez elsősorban a nők munkaerő-piaci részvételét szükséges javítani, haladéktalanul a munka és a családi élet összeegyeztetését segítő intézkedéseket kell bevezetnünk. Ennek részeként, a gyermeknevelési támogatások rendszerét úgy kell átalakítani, hogy az ösztönözze a nők munkavállalását, és a gyermeknevelés terheinek egyenlő megosztását a szülők között. A hatékony gyermeknevelési támogatások – már rövid távon is – bőségesen megtérülő befektetést jelentenek a társadalom egésze számára” – mondta Gurmai Zita.
 
Az Európai Szocialisták Pártja Gurmai Zita által vezetett Nőszervezete (PES Women) az elmúlt években kiemelten foglalkozott a szegénységnek kitett idős korú nők helyzetével, illetve a munka és a családi élet összeegyeztetésének megkönnyítésével. A PES Women idei, uniós szintű kampányának középpontjában a nemek közötti fizetésbeli különbségek csökkentése, az úgynevezett bérolló „bezárása” áll.