Népszava
2011. október 27. 09:39

Áterőszakolt köznevelés

Még az állítólagos társadalmi egyeztetés vége előtt, szakmai és érdekvédelmi szervezetek kérése ellenére kedden elfogadta a köznevelési törvénytervezetet az Orbán-kormány. Hoffmann Rózsa a kormányszóvivővel jelentette be ezt, míg Navracsics Tibor a felsőoktatási hallgatói érdekképviselettel folytatott tárgyalás után számolt be "közeledő álláspontokról" annak ellenére, hogy az egyetemisták, főiskolások által leginkább kifogásolt két kérdésben hajthatatlan a Fidesz-kabinet.

Lerázta magáról a civil és szakmai kritikát az Orbán-kormány, és még kedden jóváhagyta a köznevelési törvénytervezetet. Mindez jól jelzi, hogy nem létezik érdemi társadalmi egyeztetés, hiszen azelőtt döntöttek a tervezet véglegességéről, mielőtt a kabinet saját portálján lejárt volna a dokumentum véleményezési határideje. A Hoffmann Rózsa államtitkár nevével fémjelzett koncepció elfogadása ellen volt aláírásgyűjtés, Facebook-csoportok alakultak és szakmai kritika is született; az Országos Köznevelési Tanács elnöke lemondott, a szakszervezetek pedig most is tiltakozó akciókat folytatnak - hiába.

A tegnapi bejelentést követően Giró-Szász András kormányszóvivő azt hangoztatta: a törvénytervezet célja az esélyegyenlőség, a versenyképesség és a társadalmi felzárkóztatás megteremtése. Ehhez képest ezek a kifejezések még csak nem is szerepelnek a dokumentumban, míg a szegregált oktatás engedélyezése, a továbbtanulás lehetőségétől való megfosztás intézményesítése, valamint az iskolák államosítása és kormányzati irányítás alá vonása vastagon benne van. Hoffmann tegnapi ígéretei szerint a törvény "kiszámíthatóvá teszi a pedagógusok életpályáját és jelentős fizetésemelést is előirányoz". A pedagógus szakszervezetek azon félelmeire, miszerint több tízezres elbocsátások és iskolabezárások várhatóak, csupán annyit mondott: "a szakszervezetek nem tudják állításaikat a törvény szövegével alátámasztani". Tehát a jogszabály e következményeit, illetve a kormányzati szándékot nem cáfolta.

A köznevelési törvény tervezete úgy rossz, ahogy van, diákoknak és tanároknak, az egész országnak egyaránt, ezért vissza kell vonni - közölte tegnap Hiller István. Az MSZP humánpolitikai kabinetjének vezetője szerint e törvény bizonytalanságot okozna a közoktatásban, tízezres elbocsátáshoz vezethet, és a terveknek nincs meg a fedezete sem. Éppen ezért a szocialisták nem nyújtanak be hozzá módosító javaslatokat, hanem azonnali visszavonását sürgetik.

Közben Navracsics Tibor tegnap megbeszélést folytatott a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökével a felsőoktatási törvény koncepciójáról, és állításuk szerint közeledtek is az álláspontok. Csakhogy a leginkább kifogásolt tervekben - úgy tűnik - hajthatatlan a Fidesz-kabinet. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: szükséges a 100 százalékban államilag finanszírozott oktatást igénybe vevők esetében a hazai munkavállalás kikötése, ugyanakkor "rugalmasabb rendszerben", mint az előzetesen nyilvánosságra került. A félévente milliós nagyságrendű tandíjas képzés finanszírozásával kapcsolatban Narvacsics azt mondta: egy új diákhitel-konstrukcióban gondolkodnak. Ezzel egyértelművé tette: a diákok által leginkább kifogásolt két pontban már nem változhat a törvénytervezet, amely ráadásul már a jövő héten a kormány elé kerülhet.

Öt órától tüntetnek

Országos egyetemi, főiskolai hallgatói demonstráció lesz ma délután "a magyar felsőoktatás jövőjéért való közös kiállás" érdekében. A fiatalok ugyanis nem nyugszanak bele abba, hogy a kormány röghöz kötné az állami támogatással tanulókat, ráadásul a bevezetné az önköltséges képzési formát, azaz a teljes tandíjat. Az országos demonstráció 17 órakor kezdődik Budapesten, az oktatási államtitkárság épülete előtt, az V. kerületi Szalay utcában. A színpadon a HÖOK, az intézményi HÖK-ök és az európai hallgatókat tömörítő European Students' Union képviselői mellett a doktoranduszok és a rezidensek képviselői, szakszervezeti vezetők, valamint több nagy felsőoktatási intézmény rektora is részt vesz.

B.I.M. / Népszava

Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=485574