mszp.hu
2016. március 24. 11:53

Átfestett cégtábla változatlan céllal

Átfestett cégtábla változatlan céllal
Rétvári Bence és Palkovics László államtitkár révén hírt kaptunk a KLIK megszüntetési tervéről, amely hamarosan, akár már a nyáron bekövetkezhet. Az elképzelés szerint az állami fenntartás lényegében fennmarad ugyan, de az iskolákhoz közelebb álló körzetek új szervezetei vennék át a KLIK irányító, döntéshozó szerepét. Utaltak arra is, hogy az igazgatók bizonyos gazdálkodási és munkáltatói jogokat kaphatnak, és egyetértenek a terhelés és tananyag csökkentésének elveivel. Még nincs szó arról, hogy a hit- és erkölcstan óraszáma például ne legyen több az informatikáénál. A kerekasztallal egyeztetett javaslatok egyes elemei azonban már szeptembertől, továbbiak pedig 2017-től léphetnének életbe.

Örvendetesnek tartjuk, hogy a pedagógus demonstráció közeledtével az oktatásügy problémáit, a KLIK működésképtelenségét az illetékesek elismerik, és alapvetőnek látszó változtatásokat terveznek. Csak éppen előre deklarálják, hogy az állami iskolafenntartás feladásáról nem lehet szó, a kinevezés és felmentés jogát az igazgatók nem kaphatják meg, önálló iskolai költségvetés helyett pedig időszakos szükségletre elköltési keretben részesülhetnek. A közbeszerzés is centralizált marad, csak a kiválasztottak férhetnek a húsosfazékhoz. A cél tehát nem változik: a központosítás marad, az állami irányításból nem engednek. Csak a cégtáblát festik át, a KLIK-et feldarabolják és átnevezik. A piramisba több lépcsőt építenek be, így új funkciók is megjelennek az arra érdemesek számára!

Pósán László képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a tárca az oktatásban részt vevő szervezetekkel már számos kérdésben megegyezett. Tárgyalási türelemre és bizalomra szólított fel kilenc iskolaigazgató nyílt levele alapján. Erről már csak további kétezer KLIK iskola igazgatóját kell meggyőznie. A mintegy 800 egyházi fenntartású intézmény vezetőjét nem szükséges, ők bővebb forrásokkal, kiegészítő állami támogatásokkal rendelkeznek. A kormánypárti politikus óvott a politikai indíttatású szereplőktől, akik egyéni politikai karriert építgetnek. Ne akarják mások a problémákat „politikai síkra terelni”! Már ő sem emlegeti politikai okokból a rendszerváltás óta példátlan pedagógus béremelési folyamatot; nem fejtegeti, hogy a NER tökéletes oktatáspolitikája alapján a demonstráció „bizonyos vonatkozásban a pedagógus társadalom elleni tüntetés volt”.

A politikai síktól függetlenül Debrecenben mi az iskolákat szeretnénk visszakapni!

Debrecen érdekelt iskoláinak színvonalában, és jobb fenntartója volt az államnál. Nincs szükség helyi KLIK-re, mindegy minek neveznék! Ezért ragaszkodunk a benyújtott előterjesztésünkhöz: a város nyilvánítsa ki fenntartói szándékát! Debrecen kérje vissza iskoláinak fenntartói jogát!


Pallás György        
volt középiskolai igazgató 

Huszka Imre
MSZP HB megyei elnök