MTI/mszp.hu
2011. szeptember 03. 15:46

Átfogó Kelet-Magyarország Programot dolgoz ki az MSZP

A munkahelyteremtés erősítését, az európai uniós források koncentráltabb felhasználását, valamint a foglalkoztatás és a szakképzés újragondolását tartalmazó átfogó programot dolgoz ki a Kelet-Magyarországon élők számára az MSZP - jelentette be Mesterházy Attila pártelnök sajtótájékoztatón Vásárosnaményban szombaton.

Az akcióterv kidolgozásáról legutóbbi ülésén döntött a párt Országos Elnöksége, miután áttekintette az országos munkanélküliségi adatokat és a különböző kistérségek fejlődési mutatóit - mondta a szocialista párt elnöke. Az MSZP tapasztalatai szerint a munkanélküliség szinte kétszer akkora gondot jelent Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Hajdú-Bihar megyékben, mint bárhol az országban: míg a munkanélküliségi ráta átlagosan 11 százalék körül van, addig ebben a négy megyében megközelíti, sőt, az előbbi két térségben túl is lépi a 20 százalékot - fogalmazott Mesterházy Attila.

Számos olyan probléma jellemzi a kelet-magyarországi térséget, ami koncentrált megoldást igényel, ezért a szocialista párt külön programot dolgoz ki az itt élő emberek életének a megkönnyítésére - tette hozzá. A pártelnök tájékoztatása szerint a program elsősorban a munkahelyteremtésre összpontosít: a foglalkoztatás erősítése érdekében helyi kis- és közepes vállalkozásokat segítő programok kidolgozására van szükség. Emellett fontos feladatnak nevezte a közmunkaprogramban a napi nyolc órás foglalkoztatás újbóli bevezetését is.

A hátrányos helyzetű kelet-magyarországi térségeknek kiemelt uniós forrásokban kell részesülniük, az ehhez szükséges feltételrendszer megteremtése pedig elsőrendű feladat lesz a jövőben - hangsúlyozta Mesterházy Attila. A politikus ugyanakkor elengedhetetlennek nevezte a közbiztonság azonnali megerősítését, a továbbképzés és szakképzés aktuális piaci viszonyokhoz történő igazítását, illetve a mezőgazdaságot érintően a szociális szövetkezetek általánossá tételét és kormányzat általi támogatását.

Utóbbi elképzelés szerint a termelők által helyben megtermelt terményeket az állam logisztikai segítségével lehetne értékesíthetni a boltokban. AZ MSZP elnöke rámutatott: ez egyrészt munkahelyeket teremt és megélhetést ad, másrészt pedig a jó minőségű magyar terméket juttatja el a fogyasztókhoz.

Mesterházy Attila a tájékoztatón ugyanakkor felszólította a Fidesz-KDNP helyi képviselőit, hogy tartsák be az 2010-es kampányban a munkahelyteremtésre és az általános életszínvonal emelésére tett ígéreteiket. A pártelnök egyben felkérte a szocialista párt megyei tisztségviselőit, hogy a helyi viszonyokat jól ismerő szakszervezeti és civil vezetők bevonásával lássanak hozzá saját javaslataik kidolgozásához.
    
Az így elkészült részprogramokat az MSZP be fogja építeni az átfogó, eddig példa nélküli Kelet-Magyarország Programjába, amelynek végrehajtásával vissza lehet vezetni az itt élőket a tisztes megélhetést biztosító munka, a társadalmi béke világába - közölte Mesterházy Attila.