mszp.hu | Belföld
2023. augusztus 03. 13:31

Átfogó vasúti fejlesztésre van szükség Magyarországon!

Átfogó vasúti fejlesztésre van szükség Magyarországon!
A kormány augusztus 1-től 10 vasúti mellékvonal bezárásáról döntött. Ez óriási csapás a vidéki Magyarország számára, hiszen számos – zömében szegényebb – település lakói számára az egyetlen közlekedési forma szűnik meg most. Mindezt teszi úgy a kormány, hogy 2010-ben az egyik fő választási ígéretük a gazdasági válság és a recesszió következményeként bezárt vasúti mellékvonalak megreformálása, modernizálása és újranyitása volt.

Az egymást követő fideszes kormányzatok azonban nem hajtottak végre jelentős fejlesztést, ezen a téren is megszegték ígéretüket. Alibimenetrendet, rossz állapotú mozdonyokat, napi egy-két járatot üzemeltettek, melyek nyilvánvalóan nem vonzó lehetőségek az utazóközönség számára.

A tárca indoklása szerint a súlyos járműhiány miatt kényszerültek a vonalak bezárására, azonban ezt cáfolja, hogy ezen vonalak állagmegóvása, fenntartása önmagában sokszor többe kerül, mint az adott vonal üzemeltetése. Lehetőség lenne a korábbi cseh mozdonyok megvásárlására is „ócskavas áron”, egyértelmű tehát, hogy csak akarat kérdése lenne a járműhiány pótlása.

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja a 10 vidéki vasútvonal bezárását.

  • Arra kérjük a kormányt, hogy vonja vissza a vonalbezárásokkal kapcsolatos döntését!
  • A kormány ne hagyja elsorvadni a magyar vasúthálózatot!
  • Az illetékes szakminisztérium pedig dolgozzon ki átfogó programot a vidéki, vasúti mellékvonalak fejlesztésére! 

Varga László, az MSZP elnökhelyettese

Kapcsolódó párttagok