eszon.hu | Belföld | közműadó Miskolc
2013. március 07. 16:55

Átírná az MSZP a 'faluromboló közműadót'

Ez az adónem is elsősorban a leghátrányosabb térségeket sújtja. Az MSZP könnyítene, de a Fidesz nem engedi.

Úgy módosította volna a közműadóról szóló jogszabályt az MSZP, hogy az ezernél kisebb lélekszámú településeken szolgáltató cégeknek kevesebb adót kelljen fizetniük, mint általában. Itt ugyanis az adóteher miatt a szolgáltatók kénytelenek árat emelni, vagy bizonyos esetekben szűkíteni, megszüntetni magát a szolgáltatást. Az Országgyűlés fideszes többsége azonban még arra sem volt hajlandó, hogy tárgysorozatba vegye a szocialisták javaslatát. Minderről Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP alelnöke és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke beszélt csütörtökön Miskolcon.

Elmondta: mint a legtöbb, Fidesz által bevezetett új adónak, úgy a közműadónak is elsősorban a hátrányos helyzetű régiókban élő emberek a kárvallottjai. Borsod-Abaúj-Zemplén 358 települése közül 215 településen élnek ezernél kevesebben. Ők azok, akik leginkább megszenvedik ennek az adónak a bevezetését. A közműadóról szóló törvény ugyanis 125 forint/folyóméterben állapította meg a szolgáltatók által fizetendő teher mértékét. Ez azt jelenti, hogy egy kisebb településen nem éri meg például internetes hálózatot fenntartani (pláne fejleszteni), ha kevés az előfizető, a hálózat pedig hosszú. Ezt a problémát a szolgáltatók azzal próbálják megoldani, hogy emelik a díjaikat, de ha ez sem segít, akkor megszüntetik a ráfizetéses szolgáltatást.

A közműadó kivetésekor a kormányzat ráadásul azt sem vette figyelembe, hogy ki, milyen cég üzemelteti a hálózatot. Egy multinacionális vállalat talán könnyebben el tudja viselni a veszteségeket, de a jórészt vidéken szolgáltató kis- és közepes vállalkozások nemigen. „Ezzel az adónemmel, bevezetésének ezzel a formájával a kormányzat veszélyezteti az ellátást, a döntő többségben hazai kézben lévő vállalkozások létét, az általuk létrehozott munkahelyeket" – jelentette ki Gúr Nándor.

Hangsúlyozta: a közműadó ezen felül veszélyezteti a hálózatépítésre és -fejlesztésre kiírt uniós források lehívását is, hiszen a szolgáltatók, önkormányzatok az adók és a rendszer bizonytalanságai miatt nem lesznek érdekeltek új hálózatok kiépítésében. „A Fidesz hároméves kormányzása alatt nem tesz mást, mint pénzt hajt be, áthárít, elkoboz, sarcol. Európa legmagasabb áfáját vezette be, csipszadót, sárgacsekk-adót vetett ki, s még a kutyatulajdonosokat is megadóztatja a chiprendszer bevezetésével" – mondta Gúr Nándor.

Bejelentette, hogy az MSZP, amikor 2014-ben kormányzati szerephez jut, mindenképpen megváltoztatja a – mint fogalmazott – „faluromboló közműadót".