2011. február 18. 18:19

Átlátható és pártatlan döntéshozás

Az európai uniós döntéshozatal bonyolultsága közismert: olykor még az azt jól ismerők számára is nehezen látható át. Éppen ezért, a jogalkotás valamennyi szereplőjének az átláthatóságra és az egyszerűségre kell törekednie - mondta Gurmai Zita európai parlamenti képviselő az Európai Bizottság munkáját segítő szakértői csoportokról rendezett vitában az EP strasbourgi plenáris ülésén.

Politikai rendszerünk kellően összetett. Mi nem azért vagyunk itt, hogy ezt tovább bonyolítsuk - hangsúlyozta a magyar politikus, hozzátéve, hogy egy uniós jogszabálytervezetnek mindenféle háttérismeret és nehézség nélkül, egyszerűen fellelhetőnek kellene lennie az Európai Unió portálján. Ennek elősegítése érdekében Gurmai Zita felhasználóbarát honlapok kialakítását sürgette.

Az uniós jogszabályokra vonatkozó javaslatokat kidolgozó Bizottság munkáját szakértői csoportok segítik, amelyek összetételét azonban számos kritika éri, mivel felülreprezentált bennük a magánszektor, s azon belül is a legnagyobb cégek képviselői. Ezeknek a cégeknek éppen elég lehetőségük van érdekeik megjelenítésére, nem szorulnak az uniós szervek segítségére - hívta fel a figyelmet a magyar EP-képviselő, aki szerint a kritikákra válaszul, átláthatóbbá kell tenni a szakértői csoportok munkáját. A kérdés az, hogy ehhez a Bizottság részéről megvan-e a szándék - zárta felszólalását a magyar politikus.