Külföld | pártok Európai Parlament
2013. április 16. 15:25

Átláthatóbb működést az európai pártoknak!

Átláthatóbb működést és egységes jogállást szeretne biztosítani az Európai Parlament az európai szintű pártok és pártalapítványok számára – hangzott el az EP alkotmányügyi bizottságának hétfői ülésén, ahol a képviselők jelentést fogadtak el az európai pártok alapszabályáról.

A döntéssel megszavazott tárgyalási mandátum alapján, az EP rövidesen tárgyalásokat kezd a – társ-jogalkotó – Tanáccsal, hogy az új szabályozást már a jövő évi európai választások során is alkalmazni lehessen.
 
Dr. Gurmai Zita, az alkotmányügyi bizottság alelnöke a szavazást követően elmondta: „Az európai politikai pártok megerősítése a részvételen alapuló kormányzást és végső soron az uniós intézményrendszer demokratikus működésének megerősítését szolgálja. Rendkívül fontos, hogy az unióban a demokratikus európai politikai pártoknak egységes jogállásuk legyen, ami uniós jogon alapul. Az európai szintű pártoknak, valamint a szakpolitikai kutatásokat végző alapítványaiknak kulcsszerepük van az országhatárokon átívelő, valóban európai viták ösztönzésében” – hangsúlyozta az EP-képviselő, hozzátéve, hogy mindez nagyban hozzájárul az európai intézmények és a polgárok közötti közvetlen kapcsolat megerősítéséhez.
 
Dr. Gurmai Zita hangsúlyozta: az egységes jogállást biztosító európai uniós alapszabállyal az európai pártok nemcsak láthatóbbakká és hatékonyabbakká válnának, de működésük is átláthatóbb lenne. A tervezett reform a finanszírozás összegét nem érinti, hiszen azt minden évben – a költségvetési tárgyalások során – az EP költségvetéséből állapítják meg. Az uniós forrásokat a pártok továbbra sem használhatnák nemzeti jelöltek és kampányok finanszírozására. Ez alól csak az uniós témájú népszavazások jelentenek kivételt. A szabályozás kiterjedne a magánszemélyektől és más szervezetektől származó adományok fogadására is: a tervezet szerint, a pártoknak minden, ezer eurót meghaladó támogatást nyilvánosságra kell hozniuk.