mszp.hu | Külföld | EP2014 közlemény
2014. április 16. 14:08

Átláthatóbbá és hatékonyabbá válnak az európai pártok

Kevesebb, mint negyven nappal az európai választások előtt az Európai Parlament új szabályozást fogadott el az európai szintű pártok és politikai alapítványok működéséről.

„Az európai szintű pártok fontos szerepet játszanak az országhatárokon átívelő, valóban európai párbeszéd kialakításában. Ez az európai polgárok és az uniós intézmények közötti közvetítő szerep kulcsfontosságú az Európai Unió demokratikus működésében. Az új szabályozás, amely jogi személyiséget ad ezeknek a pártoknak, hozzájárul a hatékonyságuk és a legitimitásuk megerősítéséhez” – hangsúlyozta dr. Gurmai Zita, az EP alkotmányügyi bizottságának alelnöke.

Gurmai Zita – a jelentés szocialista-demokrata témafelelőseként – elmondta: az EP-választást megelőzően az európai szintű pártok első alkalommal nevezték meg jelöltjeiket az Európai Bizottság élére. „Mindez az európai pártok fontosságát és megerősödését jelzi. Bár a most elfogadott szabályok csak 2017-ben lépnek életbe, mindenképpen jelzésértékűek a soron következő, májusi EP-választás előtt is” – hangsúlyozta az európai parlamenti képviselő.

Az európai pártok és politikai alapítványok a jövőben egy regisztrációt követően az uniós jogon alapuló jogi személyiséget szerezhetnek. Ehhez azonban szigorú, az átláthatóságra, a demokratikus működésre és az elszámolhatóságra vonatkozó követelményeknek kell megfelelniük. A pártoknak továbbá tiszteletben kell tartaniuk az alapvető európai értékeket, melyek betartását egy, a Parlamenttől független testület ellenőrzi majd.

Az új szabályok egyik célja a hatékonyabb működés elősegítése, a melynek részeként emelkedik az egy személy vagy szervezet által egy évben juttatott adományok maximális összege. Gurmai Zita ugyanakkor kiemelte: az európai pártok és politikai alapítványok uniós támogatásának nagysága nem változik.

Az Európai Parlament szerdán szavazott Gurmai Zita saját jelentéséről is, amely az EP eljárási szabályzatának a képviselők által feltett kérdésekre vonatkozó előírásait módosította. Az EP-képviselő elmondta: a módosítások célja, hogy az EP emberi és anyagi erőforrásaival hatékonyabban gazdálkodhassanak, miközben a Parlament ellenőrzési jogköre sem sérül.