mszp.hu | Belföld
2021. november 02. 17:16

Atlétikai vb: Amíg van asztal, tárgyalunk!

Atlétikai vb: Amíg van asztal, tárgyalunk!
Amíg tárgyalóasztal van, mi addig oda fogunk ülni – szögezte le Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes az ATV Egyenes beszéd című műsorában arra a kérdésre, megvétózza-e a főváros a 2023-as atlétikai vb megrendezését azok után, hogy a kormány nem utalta határidőre a budapesti kerületeknek rendelőfelújításra ígért 10 milliárd forintot.

„Mi mindig az értelmes, normális megállapodások mellett vagyunk. Mindig azt mondjuk, hogy amíg tárgyalóasztal van, mi addig oda fogunk ülni” – mondta Tüttő a hétfői adásban.

Mint mondta, a vb vétójáról november végi ülésén bárhogy dönthet aFővárosi Közgyűlés.

Hangsúlyozta: „Nem megvétózni szeretnénk” az atlétikai vb-t; ugyanakkor azt az aggályát fejezte ki, hogy a kormány már eldöntötte: újra pénzt vesz el a fővárostól, „ehhez most gyártanak ideológiát, egyébként meg megépítik a stadionokat függetlenül attól, hogy lesz-e atlétikai világbajnokság, vagy sem”.

Megjegyezte: az ideológiagyártás „érdekes, mert egyébként nem szoktak ideológiát gyártani ahhoz, hogy miért fosztanak ki minket, vagy miért veszik el az adóforintjainkat”.

Kijelentette: a kormány eddig semmilyen ígéretét nem tartotta be, a főváros viszont mindig; „egy idő után az nagyon kellemetlen”. „Itt mindig beszélnek a becsületszóról, de nekik már olyanjuk nincsen” – tette hozzá.

Kifejtette: a miniszterelnök helyett Gulyás Gergely miniszter által vezetett Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa semmilyen határozatot nem hajt már végre, a saját maguk által szabott határidőt sem tartották be az Egészséges Budapest programra vonatkozóan. Augusztus elején kellett volna ugyanis ennek keretében megállapodnia a kormánynak a kerületekkel a rossz állapotban lévő szakrendelők felújításáról, illetve október 31-ig utalni nekik a 10 milliárd forintot e célra, a pénzt ugyanis nem Budapest kapja, hanem a kerületek.

„A kormány a szavát adta, a miniszterelnök a szavát adta már sokszor sok mindenre, és ezek közül szép lassan egyik sem tejesül” – mondta Tüttő, kiemelve azt a megszegett miniszterelnöki ígéretet, mely szerint nem épül Budapesten semmi a budapestiek nélkül, vagy az akaratuk ellenére.

Ezzel szemben a városligeti építkezés továbbra is zajlik, a Diákváros helyére pedig a Fudan Egyetemet akarják építeni. „Kúsznak vissza ezek a dolgok” – mondta.

Megjegyezte: bár a kormány részéről azt mondják, Budapest nem tudja lefújni a vb-t, „persze, hogy le tudjuk; de nem ezt szeretnénk”.

Kapcsolódó párttagok