mszp.hu | Belföld
2021. augusztus 30. 13:48

Atlétikai vb: Csak ha lesz Diákváros!

Atlétikai vb: Csak ha lesz Diákváros!
Budapest szándéka továbbra is az, hogy megrendezze a 2023-as atlétikai világbajnokságot, de csak ha a korábbi megállapodás szerint megépül a vidéki fiatalok budapesti tanulását segítő 10-12 ezer kollégiumi férőhelyes Diákváros és ugyanazon a területen az ígért 5800 bérlakás – mondta Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójának vezetője a Spirit FM rádió műsorában hétfőn.

Ha a főváros közgyűlési határozatban visszavonja a pályázatát, akkor a kormány ugyan be tudja fejezni az atlétikai vb helyszínét, mégsem lehet Budapesten atlétikai vb-t rendezni - mondta.

„Még nem fordult elő a világon olyan, hogy a rendező város visszavonta pályázatát és az atlétikai vb-t azon a helyen megtartották volna. (...) Ilyen még nem volt és nem is lesz” – jelentette ki.

„A világbajnokságokat nem kormányok rendezik, nem is országok rendezik, hanem városok” – mutatott rá Horváth, hozzátéve: több példa is volt már rá, hogy egy-egy rendező város, általában pénzügyi problémák vagy a beruházások nem kellő előrehaladása miatt, visszavonta pályázatát.

Mint mondta, a Fidesz-kormány által építeni kívánt kínai Fudan Egyetem nagy részben arra a területre épülne, ahol főváros és a kormány közötti megállapodás alapján a Diákvárosnak, illetve ezen kívül  5800 bérlakásnak kellene épülnie.

Ezért „nálunk ez viszonylag egyszerű, fekete-fehér, igen vagy nem kérdése” – mondta Horváth, hozzátéve: Budapest népszavazást kíván rendezni a „Fudan versus Diákváros” kérdésben, bár szerinte „nincs olyan épeszű állampolgár ma Magyarországon, aki azt mondaná, hogy igen, akkor 540 milliárd forintból adjunk ajándékot a kínai államnak, akik majd ezt egy elit egyetemként fogják hasznosítani”.

 „Önmagában is nonszensznek” nevezte, hogy arról kell vitatkozni, melyik az észszerűbb, „ha van 540 milliárdunk”: abból a magyar egyetemeket tenni világhírűvé, vagy egy világhírűnek mondott kínai egyetemet hozni ide a magyar adófizetők pénzéből.

„Ennél nagyobb agylázat én még őszintén szólva nem láttam még ettől a kormánytól se, pedig elég sok mindent tapasztaltam” – jegyezte meg.

Mint mondta, a kormány politikai érdekből azt hangoztatja: a Diákváros nincs veszélyben, de a szerződésekben más áll.

„Lehet, hogy ezt mondják, de ugyanakkor a törvény és a kormányhatározatok világosan fogalmaznak, továbbra is viszik előre a Fudan Egyetem megvalósulását”. Ugyanez a helyzet a Városliget beépítése esetében is, „a papíron leírva folyamatosan az van, hogy ők erről a szándékról nem tettek le” – jegyezte meg.

Hangsúlyozta:a főváros szándéka továbbra is az, hogy megrendezzék az atlétikai vb- t, „de csak olyan feltételekkel és jogi garanciák mellett, ami nem lehetetleníti el a korábbi megállapodásban a 10-12 ezer diákvárosi kollégiumi férőhelyet” és az 5800 bérlakást.

Horváth hozzátette: a nagy sportversenyek megrendezését a politikai klíma is befolyásolja: „Az atlétikai vb, (...) hasonlóan az olimpiához, egyfajta sportörömről is szól. Nyilván senkinek, tehát a sportnak sem fér bele, hogy egy politikai csatározások közepette lévő helyszínen valósuljon meg egy ilyen”.

Kapcsolódó párttagok