2011. március 16. 10:23

Atomenergia kérdésében az EU lakosságának teljes körű tájékoztatására kell törekedni

Mindamellett, hogy az európai politikai szereplőknek támogatásukról kell biztosítaniuk a japán atombaleset áldozatait, arra is egyaránt kell törekedni, hogy Európa lakossága is megkapja a szükséges mennyiségű és minőségű tájékoztatást - fogalmazott Herczog Edit az EP Ipari, Kutatási- és Energiaügyi Bizottsága keddi ülésén.

A bizottsági ülésen, melynek vendége Günther Oettinger, az EU energiabiztosa volt, a képviselő elmondta, hogy a Japán iránti szolidaritás kifejezése, valamint a gyors és hatékony segítségnyújtás mellett a legfontosabb, hogy lakosság pontos tájékoztatásával elkerüljük a pánikot Európában. Nemcsak a tagállamoknak kell tehát arra törekednie, hogy a legjobb képességeik szerint kézben tartsák a saját területükön működő atomlétesítményeik folyamatait, de a Bizottságnak és a soros elnökségnek is vannak feladatai.

 A képviselő szerint ugyanis a legsürgetőbb feladat, hogy szakértők megkérdezésével a lehető leggyorsabban összeálljon a lakosságot tájékoztató szakmai anyag, amely korrekt módon elemzi a helyzetet, felvázolja a kockázatokat, és segít meghozni a döntéseket. Az EU csúcsszerveinek további feladata, hogy tárgyalásokat kezdjen a világ atomenergetikai szervezeteivel, ügynökségeivel a vészhelyzet mielőbbi megoldása érdekében.

 Hosszú távon az EU és a világ nukleáris biztonságának növelése a cél - tette hozzá Herczog, aki szerint ezt nemcsak az eddigieknél részletesebb kockázatelemzés segítheti elő, de az is, ha idejében meg tudjuk akadályozni a hasonló vészhelyzeteket követő politikai "láncreakciót".