Népszava | Belföld | Paks
2017. augusztus 31. 13:36

Atomszerencse kíséri a paksi Fidesz-elnököt

Atomszerencse kíséri a paksi Fidesz-elnököt
Hatszázezres fizetést kaphat egy önkormányzati cég összeférhetetlenül betöltött igazgatósági tagságáért a paksi Fidesz-elnök, akinek több ingatlana is kiemelt fejlesztési terület lett.

A Népszava riportja.

Szeptember 10-én választ új polgármestert Paks, miután miniszteri kinevezése miatt május 31-i hatállyal lemondott posztjáról Süli János. Általános helyettesként Szabó Péter alpolgármester vette át tőle a hivatalt, aki a helyi Fidesz-elnökség tagja év eleje óta, s a kormánypárt jelöltje az időközi választáson. Már csak ezért is pikáns, hogy éppen Szabó előterjesztésére hozott az elmúlt hetekben olyan döntéseket a paksi önkormányzat, amelyek felvethetik a jogtalan előnyszerzés gyanúját is. A kormánypárti többségű testület ugyanis Kovács Sándornak, a Fidesz városi elnökének kedvezett döntéseivel.

Július 12-én például – Szabó előterjesztésére – rendkívüli ülésen döntött a kormánypárti többség arról, hogy létrehozzák a Protheus Holding Zrt. nevű, száz százalékosan önkormányzati tulajdonú céget. A társaság feladata elektromos járművek – többek között buszok, hulladékgyűjtők, kisteherautók – beszerzése, valamint a szükséges töltőállomás-hálózat kiépítése, amihez 600 millió forintos uniós támogatás is jár. A vonatkozó júliusi közlemény szerint – amely a TEOL.hu oldalon is megjelent – a Protheus Holding Zrt. vezérigazgatójának Kudor Attila Tamást nevezték ki, aki tagja az igazgatóságnak is, amelyben Kovács Sándor is helyet kapott. Az igazgatóság elnöke Bana János, Paks frissen kinevezett alpolgármestere lett. A társaság igazgatóságában tehát nemcsak a Szabó Péter mellé frissen kinevezett paksi alpolgármester, hanem a helyi Fidesz-elnök is kapott egy helyet.

A cég igazgatósági tagságáért a mindenkori minimálbér ötszörösével megegyező, azaz mai értéken bruttó 637 500 forintos javadalmat szerettek volna megszavazni a fideszes képviselők. Csakhogy forrásaink szerint a testület végül úgy döntött: nem is önkormányzati, hanem a polgármesteri jogokat gyakorló alpolgármester egyszemélyi jogosultsága a javadalmakról dönteni, így Kovácsék igazgatósági fizetése nem nyilvános adat, de vélhetően a már említett összeg.

Pedig a hatályos önkormányzati törvény szerint Kovács Sándor összeférhetetlen e tisztséggel. A törvény azt köti ki, hogy önkormányzati képviselő nem lehet a helyhatóság által alapított vagy tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság legfőbb szervének (azaz igazgatásának), ügyvezetésének tagja, személyes közreműködője, képviselet ellátására jogosultja. Márpedig a hatályos céginformáció szerint Bana János alpolgármester és Kovács Sándor is vezető tisztségviselőként vesz részt a Protheus Holding Zrt. vezetésében – előbbi az igazgatósági elnök, amire jogszerűen is kijelölheti az önkormányzat, ám a Fidesz-elnök tagságára nincs magyarázat. Ilyen összeférhetetlenség esetén 30 nap áll rendelkezésre arra, hogy megszüntessék a jogsértő helyzetet, ám ez nemhogy nem történt meg július óta, de a cégkivonat szerint a bejegyzés is augusztus közepi.

A Népszava megkereste Kovács Sándort, aki nem kívánt nyilatkozni, csupán annyit közölt: nem volt tudomása arról, hogy képviselői tisztsége összeférhetetlen az igazgatósági tagsággal, ezért utánanéz a dolognak. A paksi Fidesz-elnök ugyanakkor további kérdéseinkre, s az elmúlt hetekben született, számára előnyös önkormányzati döntésekre nem kívánt reagálni, szerinte választási kampány van, majd utána beszél róla, ha akar. Nem úgy a polgármesteri jogköröket gyakorló Szabó Péter, aki szintén azt közölte a lappal: nem volt tudomása az összeférhetetlenségi kitételről, s furcsállja is, hiszen jogászok jegyeztették be a cégbíróságon az önkormányzati társaságot és vezetését. Ugyanakkor az alpolgármester megvizsgáltatja az ügyet, s ha fennáll az összeférhetetlenség, intézkedik – ígérte.

Akad más olyan testületi döntés is, amivel Kovács Sándor feltűnően jól járt. Augusztus 23-án a paksi képviselő-testület rendkívüli ülésen "új kiemelt fejlesztési terület kijelölése (Csámpapuszta, Sárgödör tár, Malom hegy, Tehermentesítő út északi szakasza)" címen bizonyos paksi bel- és külterületeket nevezett meg, hogy azokon az önkormányzat "elősegítse, gyorsítsa a városrészek beruházási munkálatait". E döntés önmagában nem lenne furcsa, hiszen minden önkormányzat meghatározza, hol fejleszt infrastruktúrát, közterületet, közműveket. Csakhogy az érintett ingatlanok köre nagyon is kétes.

Méghozzá azért, mert az egyik érintett belterület, a helyrajzi szám alapján éppen szomszédos Kovács Sándor és családja borászatával, a Fabro Pincészettel. Sőt, mint kiderült a – szintén a polgármesteri jogköröket gyakorló Szabó javaslatára – kiemeltté lett terület maga is a Fidesz-elnöké. Az ingatlan ugyanis – a Népszava birtokába került tulajdoni lap szerint – teljes egészében Kovács tulajdona, 2017 januárjában vásárolta. A lap érdeklődésére a Fidesz-elnök megismételte, hogy nem kíván nyilatkozni, ám nem cáfolta, hogy "látványborászatot" szeretne létrehozni ezen az ingatlanon, ahogyan azt sem tagadta, hogy tisztában volt az önkormányzat turisztikai fejlesztési szándékaival ezen a területen.

Ráadásul egy másik érintett fejlesztési övezet is a paksi Fidesz-elnöké, a külvárosi, csámpapusztai ipari terület Kovács egyik cége, a Fabrostone Ipari és Kereskedelmi Kft. egyik bejegyzett telephelye. Ez az ipari terület mostanában különösen értékessé válhat, hiszen szinte az atomerőmű közvetlen közelében van.

Szabó Péter alpolgármester a Népszavának mindennek kapcsán annyit mondott: nem volt tudomása arról, hogy bármely paksi képviselőnek tulajdona lenne az érintett ingatlanok körében, melyet nem ő, hanem a városi főépítész jelölt ki, az írásos napirendi pont pedig tartalmazta a szakmai indoklást valamennyi terület esetében.

 

Orbán-rokon is itt építkezik

Az orosz elnök hétfői látogatása után a kormány szerint teljesen biztossá vált, hogy megkezdődhet a Paks II atomerőmű két blokkjának építése, a kivitelezés idején pedig sok szakembert kell majd elszállásolni a Tolnai megyei városban. Rájuk alapozva tervez két ütemben összesen 77 lakást és öt üzlethelyiséget felépíteni Gesztenyés Park név alatt az EPI Első Paksi Ingatlanfejlesztő Kft. Az ingatlanokat a Centrál-Ing Ingatlaniroda és az Openhouse Ingatlaniroda értékesíti. Az EPI és a Centrál-Ing cégadatait átvizsgálva az Index rábukkant Orbán Viktor feleségének, Lévai Anikónak a sógorára, Ökrös Imrére, illetve unokaöccsére, Szeghalmi Márk Ádámra is.

Forrás: népszava.hu