MTI/mszp.hu
2011. február 14. 11:19

Átrendezné az adókat és csökkentené a járulékokat az MSZP

Átrendezné az adókat és csökkentené a járulékokat az a törvénymódosító javaslat, amelyet Mesterházy Attila és Szekeres Imre szocialista képviselők nyújtottak be hétfőn az Országgyűléshez.

"A társadalmi igazságosság erősítése és a munkahelyteremtés ösztönzése érdekében szükséges egyes adó- és járuléktörvények módosításáról" szóló javaslat ötmillió forint jövedelem felett a 16 százalékos személyi jövedelemadó helyett 800 ezer forint és az ötmillió forintot meghaladó rész után 32 százalékos adókulcsot határozna meg.

A hatályos adótörvényhez képest a családi adókedvezményhez az előterjesztők beemelnék a két eltartott kategóriáját, így a két gyermek esetén a családi adókedvezmény 125 ezer forint lenne a jelenlegi 62.500 forint helyett, amit az egy gyermekes családok is élvezhetnének. A három és minden további eltartott esetén változatlan maradna a 206.250 forint.

A javaslat szerint azoknak az alacsony jövedelmű családoknak, akik nem tudják igénybe venni a maximális családi adókedvezményt éppen az alacsony adóalap miatt, az adókülönbözetet gyermektámogatásként fizetnék meg. Ugyanakkor a magas jövedelmű családok esetében, az eltartottak számát figyelembe véve korlátozná a javaslat a családi adókedvezményt. Havi 635 ezer forint jövedelem felett fokozatosan csökkenne az igénybe vehető családi kedvezmény mértéke és havi egymillió forint felett már nem járna kedvezmény.

Az adójóváírásra a javaslat visszaállítaná a 2010. évi szintet, ami így a hatályos törvényhez képest emelkedést jelentene.

A társadalombiztosítási törvényt is módosítaná a javaslat. Az indoklás szerint a munkahelyek megőrzése és bővítése érdekében szükséges a járulékok 3 százalékpontos csökkentése 2011-ben. A munkaadók és egyéni vállalkozók által a hatályos törvény alapján fizetett 27 százalék helyett 24 százalék lenne a járulék mértéke, amiből 21,5 százalék a nyugdíjbiztosítási járulék, 2,5 százalék pedig az egészség biztosítási befizetés lenne. Az egészség biztosítási- és munkaerő-piaci járulékon belül azonban a természetbeni egészségbiztosítási járulék 1,5 százalékos, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék 0,5 százalékos arányának megtartása mellett a munkaerő-piaci járulék egyről 0,5 százalékra mérséklődne.  

A tőkejövedelmekre szintén a tavalyi szint lenne érvényes a javaslat szerint.

A törvénymódosítás indoklása szerint "az Orbán-kormány elmúlt nyolc hónapja intézkedéseinek egyértelmű vesztesei a kiskeresetűek, illetve munkanélküliek". Adót csökkentettek, de a hatását csak a jobb módúak érzik. A Fidesz-KDNP eltörölte a luxusadókat és a nagy jövedelemmel rendelkezőkre vonatkozó jövedelemadó kulcsot, szűkítette az alacsonyabb keresetűek által igénybe vehető adójóváírás lehetőségét - olvasható a szövegben.

Az indoklás a továbbiakban így folytatja: "a munkahelyek létesítésének ösztönzése érdekében eddig semmit sem tettek, így nem csökkentették a tb-járulék mértékét sem. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanakkor az igazságtalan, és munkahelyteremtésre nem ösztönző adórendszer elfogadását követően további megszorításokkal kívánja terhelni a lakosságot. Ezeknek a megszorításoknak a költségvetési hatása mintegy 600-700 milliárd forint... (az adó- és járulékrendszer) semmilyen módon nem ösztönzi a növekedést és ezen keresztül a munkahelyteremtést".

Modellszámítást is idéz az indoklás, amely szerint a fajlagos munkaerőköltség egyszázalékos csökkenése három év alatt mintegy 0,15 százalékkal növeli a munkaerő keresletet; az 5 százalékpontos munkáltatói járulékkulcs-csökkentés összességében 0,8 százalékkal emeli a foglalkoztatás szintjét normál esetben, a vállalati szektor versenyképességét is javítja a járulékok mérséklése, ezáltal az ország tőkevonzó képessége erősödik. Általános tapasztalat, hogy a vállalkozások rövidtávon nagyságrendileg 3 százalékpont körüli járulékcsökkenésre reagálnak, ezért a javaslat ezt az érzékelhető mértéket célozza meg - írják javaslatunkban a szocialista politikusok.