mszp.hu | Belföld
2020. április 08. 17:11

Átverés helyett azonnali és tényleges segítséget a munkahelyek megőrzésére!

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedd délelőtt bejelentette, hogy állami támogatást biztosítanak a rövidített munkavégzéshez kapcsolódóan.

Elmondása szerint: "Az elkerülhetetlen leállásokkal kieső bért, igazságos plafon mellett, a magyar állam 70%-ban átvállalja 3 hónapra."

Még ugyanazon a napon azonban pontosítani kényszerült a bejelentést, így az állam csak a kieső időre járó fizetés 70%-át fizeti, és azt is csak akkor, ha a munkáltató megrendelései 15-50%-os mértékben estek vissza. Ráadásul a támogatást csak májustól lehetne igényelni. A kormány tehát azokon nem akar segíteni, akiknél 50%-nál nagyobb a megrendelések visszaesése, így ezeknél a cégeknél a leépítéseket sem fogja akadályozni, és tovább növelheti a válság miatt állásukat vesztett emberek százezres tömegét.

Az MSZP számára elfogadhatatlan a kormány késlekedése, mert a jelenlegi válságban minden nap százak és ezrek veszítik el a megélhetésüket, és kerülnek kilátástalan helyzetbe. Elfogadhatatlan, hogy a kormány nem akar valódi és hatékony segítséget nyújtani sem az elbocsátott embereknek, sem a válság miatt padlóra került kisvállalkozásoknak.

Kezdeményezzük, hogy a kormány haladéktalanul vezessen be elbocsátási moratóriumot a közszférában és a legnagyobb foglalkoztató és hatalmas nyereséget elkönyvelő multinacionális vállalatoknál. A nehéz helyzetbe került vállalkozás elbocsátás helyett csökkentett munkaidőben alkalmazza tovább a munkavállalókat és ezért az állami költségvetés vállalja át a teljes bér és járulékai 80%-át.

A magyar munkavállalók legalább olyan védelmet érdemelnek, mint román vagy német kollégáik.

A már elbocsátott emberek sem maradhatnak segítség nélkül, ezért az álláskeresési járadék folyósításának maximális időtartamát 3 hónapról 9 hónapra kell emelni, összegének pedig minden esetben el kell érnie a nettó 100.000 forintot.

Tóth Bertalan
az MSZP elnöke