Augusztus 1: Damoklész kardja a vallási közösségek felett

Életbe lépett az új egyházi törvény, amely szakít az egyház és állam szétválasztásának évszázados demokratikus elvével. A kormánypárti kétharmad egy olyan területre terjeszti ki hatalmát, amihez semmi köze sem lehetne: a hit, a vallási meggyőződés világára.

Noha az Alkotmánybíróság ezt durván alkotmányellenesnek ítélte, a kormánytöbbség fog dönteni arról, mely vallási szervezetek válhatnak egyházzá, és melyek veszítik el korábbi egyházi jogállásukat, az iskoláikban, szociális intézményeikben fogadott diákok, idősek, rászorulók pedig azt a biztonságot, hogy ellátásukat a költségvetés mindenképpen támogatja. Augusztus elsejétől újra a kormánypártok kegyeiért kell folyamodniuk azoknak a közösségeknek is, amelyektől az AB szerint meg sem lehetett volna vonni az egyházi státuszt.

De augusztus elsejétől más világ jön a bevett egyházakra is. Damoklész kardja az ő fejük felett is ott lebeg. Mostantól törvény mondja ki, hogy egyház csak olyan vallási szervezet lehet, amelyik együttműködik az államhatalommal. Kérdés, választások idején miféle együttműködést várnak el majd tőlük a hatalom jelenlegi birtokosai!

Az MSZP levélben kérte az ombudsmant, hogy a törvény megsemmisítése érdekében forduljon az Alkotmánybírósághoz.

Lendvai Ildikó
az Emberi jogi és vallásügyi bizottság tagja