mszp.hu | Belföld
2021. március 02. 13:22

Augusztus 23-án indul az előválasztási kampány

Augusztus 23-án indul az előválasztási aláírásgyűjtés, illetve kampány, és október 2. hetének végéig fog tartani – közölte Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn.

Az előválasztás valós célja, „hogy elnyerjük a választók bizalmát” - mondta.

A demokrata ellenzéki szövetség hat pártja: az MSZP, a DK, a Párbeszéd, a Jobbik, az LMP és a Momentum megállapodása szerint a képviselőjelölteknek 400, a miniszterelnök-jelölteknek fejenként 20 ezer ajánlást kell összegyűjteniük az előválasztáson való részvételhez.

„Azt vállaltuk közösen, hogy október 23-áig minden kérdést eldöntünk” – mondta Molnár, „a pártelnökök sokadik bölcs döntésének” nevezve, hogy a járványhelyzetre figyelemmel tavaszról őszre helyezték az indítást.

A versenyben civilek is indulhatnak, „a Veresegyházi Asszonykórustól kezdve rengetegen” – illusztrálta, milyen tágra nyitható az indulók köre; feltétel, hogy az indulók értéknyilatkozatban vállalják a NER-rel szembeni elkötelezettségüket.

Azt mondta: az értéknyilatkozat tartalmaz komoly önkorlátozásokat, ezzel együtt lehetnek a versenyidőszakban „kisebb-nagyobb könyöklések”, de „talán jobb” ezt október elejére „lejátszani”, és akkor „lesz egy fél évünk, hogy a valós ellenféllel nézzünk szembe. Nem az ellenséggel, a valós ellenféllel, akit le fogunk győzni” – hangsúlyozta.

Aláhúzta: az MSZP „tisztességes, fair bokszmeccset” szeretne, mert „nem lehet a választók bizalmát úgy elnyerni, hogy valójában elveszítjük őket - hogyha ez egy kocsmai verekedéssé alakul”.

Az előválasztás tisztaságát a nagyon magas részvétel, illetve a beépítendő sok kontroll és „sok éber őr” szavatolhatja. „Nagyon éberek leszünk” – ígérte.

A kampány előtt lesznek olyan, a nagyközönség számára kevésbé látható folyamatok, mint az ívek felvétele vagy az előzetes regisztráció – mondta Molnár, hozzátéve: áprilistól megismerhető lesz a versenyszabályzat és részletkérdések.

Második fordulóra, egy hét kampányszünet után, a miniszterelnök-jelöltet illetően akkor kerülhet sor, ha az első fordulóban senki nem kapja meg a szükséges 50% plusz egy szavazatos többséget. Egyéni jelölteknél pedig akkor, ha esetleg szavazategyenlőség alakulna ki – közölte.

Kérdésre elmondta, a civil és más párti indulóknak feltételül szabták: az egyik párt frakciójával megállapodásra kell jutniuk, hová fognak majd győzelem esetén tartozni, hiszen mindenki elindulhat, viszont a parlamenti többséget biztosítani kell.

„Ne felejtsük el, hogy a parlamenti többség és a kormányzóképesség szempontjából van egy nagyon fontos kérdés: hogy miért vannak parlamenti frakciók? Azért, hogy a választói akarat alapján a kormányzattöbbséget biztosítsák. Ezt nem lehet végtelenségig bonyolítani” – mondta.