Ausztria példát mutat Európának

A válság még nem ért véget, egyre világosabbá válik, hogy gazdasági növekedés és munkahelyteremtés nélkül nincs esély a kilábalásra.

A versenyképesség növelésére, az oktatásra és a képzésre kell forrásokat áldozni, ahogyan ezt Ausztria tette az elmúlt években - reagált Göncz Kinga szocialista európai parlamenti képviselő Werner Faymann osztrák kancellárnak az európai képviselőtestületben kedden elhangzott beszédére.

"Nyugati szomszédunk példát mutat abból, hogyan lehet megőrizni, sőt, erősíteni a versenyképességet anélkül, hogy föladnánk a társadalmi szolidaritást. Egyszerre védeni a nemzeti érdekeket és támogatni az európai integráció elmélyítését - fogalmazott Göncz Kinga. Ausztriában a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta az egész Európai Unióban, és a kontinensen elsőként vezette be az iskolából kikerült fiataloknak szakmai gyakorlatot, oktatást, képzést biztosító ifjúsági garancia rendszerét. Az ország a közösségi büdzsé nettó befizetője, de politikusai pontosan látják, hogy sokat profitálnak az EU-tagságból: az export lehetőségek, a befektetési lehetőségek, a tartós béke vannak a mérleg másik serpenyőjében.

"Magyarország ma a közép- és kelet-európai régión belül is lefelé csúszik, csökken a versenyképessége, az elhibázott kormányzati döntések elriasztják a befektetőket, a terheket a legszegényebb társadalmi rétegekre hárítják, a miniszterelnök folyamatosan euroszkeptikus nyilatkozatokat tesz. "Mintha Ausztria ellentéte lennénk, holott a rendszerváltáskor mindannyian azt reméltük, hogy az osztrák modellt követhetjük.

A magyar kormánynak sürgős önvizsgálatot kell tartania, és haladéktalanul korrigálnia téves gazdaság- és szociálpolitikáját" - hangoztatta Göncz Kinga.