mszp.hu | Belföld | Biztonságpolitika
2021. szeptember 20. 15:14

Az a kérdés: jogszerűen használták-e a kémszoftvert?

Az a kérdés: jogszerűen használták-e a kémszoftvert?
Az a kérdés: jogszerűen használták-e a kémszoftvert? – szögezte le Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója, a Spirit FM reggeli műsorában hétfőn azzal a kémszoftverrel kapcsolatban, mellyel újságírókat, üzletembereket és civileket figyeltek meg.

Itt a fő kérdés, gyakorlatilag az egyetlen kérdés, hogy jogszerűen használták-e az ilyen típusú szoftvert” – mondta Molnár, a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának szocialista tagja, országgyűlési képviselő.

„Itt az a kérdés, hogy ki engedélyezte, szakmailag indokolt módon engedélyezte-e, jogszerűen engedélyezte-e vagy pedig politikai célokra használták, és újságírókat, politikusokat - legyen (...) bármely pártja - őket figyelték meg törvénytelenül” – nyomatékosította.

Óvott attól, hogy a vita tévútra kerüljön: mint mondta, nem az a kérdés, hogy a Nemzetbiztonsági Szolgálatoknak van-e titkos megfigyelésre alkalmas eszközük, mert azzal minden országnak rendelkeznie kell.

„Akkor lenne baj, hogyha nem lenne szoftverük” – jelentette ki.

Hozzátette: azt, hogy ez Magyarországon a Pegasus-e, nem tudja megerősíteni, de „bízik benne, hogy ma okosabbak leszünk ebben a kérdésben” a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának ülése után.

„Nem a szoftverre kell haragudni, mint ahogy a háborúban sem a golyó a hibás, (...) meg nem a kés a hibás a konyhában, hanem az, aki kézbeveszi, vagy aki elsüti a fegyvert. Azt a felelőst kell megtaláljuk” – jelentette ki.

Mint mondta, „feltételezni sem tudja”, hogy a meghívott miniszterek és a szolgálatok vezetői nem jelennek meg a parlamenti bizottság hétfői ülésén, mert ha a kormánypárti képviselők nem vesznek részt, „azt beismerésnek kell tekinteni”.

Kapcsolódó párttagok