MTI/mszp.hu
2012. június 27. 13:41

Az adóemelések miatt nem nő a gazdaság, terjed a szegénység

Az MSZP szerint a 2013-as költségvetésben tervezett adóemelések miatt jövőre sem indul be a gazdasági növekedés, ráadásul ezért és a szociális támogatások befagyasztása miatt még több ember szegényedik el.

Tóbiás József, a szocialisták frakcióvezető-helyettese a költségvetési javaslat általános vitájában szerdán a parlamentben azt mondta: az idei visszaesés után jövőre a gazdaság stagnálására kell készülni, a kormány 1,6 százalékos növekedési terve irreális. Azért is bírálta a költségvetés korai beterjesztését, mert a kormány az idei gazdasági mutatókat sem tudja előre jelezni, ráadásul a büdzsét megalapozó adótörvényeket sem készítette el.

A tranzakciós illetéket egyszerű és igazságtalan pénzbehajtásnak minősítette, amelyet mindenkinek fizetnie kell majd, és kifogásolta a távközlési adót és az energiaszolgáltatók jövedelemadójának kiterjesztését is. Szerinte ezeket egyaránt a fogyasztókra terhelik majd a cégek, ezt jelzi, hogy a költségvetésben is a fogyasztási adóból származó bevételek, a lakossági befizetések között szerepelnek.

Felhozta azt is, hogy bár a kormányoldal igazságos tehermegosztásról beszél, valójában nem a multinacionális vállalatokat, hanem a piacgazdaság alapjait támadja: a bankadó a hitelezés leállásához vezetett, a különadók visszafogták a beruházásokat, Magyarország pedig elszigetelődött.

Ezzel magyarázta, hogy a térségben itt alakul a legrosszabban a GDP: míg a régió szinte minden országában gyarapodik a gazdaság, Magyarországon másfél százalékos a visszaesés, ami a harmadik legrosszabb teljesítmény az Európai Unióban.

Elfogadhatatlannak minősítette a pénzkivonást a felsőoktatásból és a gyógyszerkasszából - ami miatt, mondta, már a receptek kiváltása is gondot jelenthet sokaknak -, és azt is, hogy befagyasztják a szociális támogatások összegét, ami véleménye szerint az elmúlt két évben növekvő szegénység terjedését okozza majd.

Szerinte az Orbán-kormány azzal, hogy két éve nem emeli az összegét, elértékteleníti a családi pótlékot, miközben az adójóváírás kivezetése a középosztály lecsúszásához vezet.

Tóbiás József azt mondta: a kormány gazdaságpolitikájával 2014-re megvalósítja a Fidesz 2006-os kampányszlogenjét, azt, hogy "rosszabbul élünk, mint négy éve".

A politikus úgy vélte, bár az egymillió új munkahelyre vonatkozó ígéret nyilvánvalóan blöff volt, az állások számának növelésére, a munkanélküliség csökkentésére lett volna lehetőség két év alatt, a foglalkoztatáspolitika, a minimálbér drasztikus növelése, az elhibázott adópolitika, a kötelező bérkompenzáció, a munkaerő költségének emelése azonban épp az ellenkező hatást érte el; a közfoglalkoztatás pedig nem lendíti fel a gazdaságot.

Arra is kitért, hogy a költségvetés az eddig általuk fenntartott, de jövőre állami kézbe kerülő intézményekre fordított összegnél jóval többet von el az önkormányzatokról, amelyek működése így majdhogynem lehetetlenné válik, elveszítik önállóságukat.

A szocialisták ősszel alternatív költségvetést nyújtanak be, amely a munkahelyteremtésre és a növekedés beindítására koncentrál - mondta Tóbiás József, egyúttal a kormányt is arra biztatva, vonja vissza javaslatát és szeptember végéig készítsen újat helyette.