Az adósság körbejár

Gyorsan megmutatta a piac, hogy mire számíthat Magyarország, ha március elejétől Matolcsy György ül be a Magyar Nemzeti Bank elnöki székébe. Hétfőn ismét elszabadult az euro árfolyam, mely a mai napig 295 forint körül mozog.

De a kormány szerint nincs semmi baj, mert Magyarország gazdasági rendszerváltást hajtott végre, aminek köszönhetően versenyképes lett az ország. Bár a számok azt mutatják, hogy tavaly akkorát zuhant a gazdaság, ami példa nélküli az Európai Unióban.

Hiába a nagy szavak, egyre többen érzik úgy, hogy a nagy gazdasági rendszerváltás megbukott. Ezt támasztják alá azok az adatok, amelyek nagymértékű elvándorlási hullámról, a fogyasztói árak folyamatos emelkedéséről, a beruházások befagyásáról és az ipari termelés csökkenéséről beszélnek.

Mindezek ellenére az Orbán-Matolcsy henger tovább robog, és újabban az önkormányzatok adóssága ellen is küzd. Bejelentették, hogy az állam átvállalja a települések adósságállományának egy részét. Úgy látjuk, hogy Békéscsaba vezetése örül ennek a megoldásnak, azaz megtapsolják a kormány elképzelését. Ez azonban nem jelent mást, minthogy az adósságot ezentúl nem a bal, hanem a jobb zsebünkben fogjuk cipelni.

Az intézkedés azonban Békéscsabát sem fogja kihúzni abból az adósságból, ami Vantara Gyula polgármestersége alatt a hatszorosára nőtt. A jelenlegi költségvetési koncepció ugyanis nem tartalmazza azokat a megoldásokat, amelyek növekedő pályára állítanák városunkat. A szavak szintjén – akárcsak az országban – Békéscsabán is minden rendben van, de a tettek és koncepciók azt mutatják, hogy Vantara Gyula nagy léptekkel halad a Matolcsy György nevével jelzett úton. A fény már látszik az alagút végén. A baj csak az, hogy egyre biztosabban látható, hogy az a vonat!

Az adósság tehát körbejár, de végül mindig a munkájukból élők fejére hullik vissza. Azokra, akik dolgoznak, akik értékeket állítanak elő, és értékesítik a termékeiket. Akik vállára már így is rengeteg terhet rakott az állam. Többek között a telekommunikációs adót, a chipsadót, sárgacsekk adót és a távközlési szolgáltatási adó. A gazdasági visszaesés az MSZP véleménye szerint megállítható lenne a jelenlegi adórendszer átalakításával, a jogi és gazdasági környezet és biztonság helyreállításával, valamint a befektetői bizalom visszanyerésével, amelyek végül új munkahelyeket eredményeznek.

Miklós Attila
az MSZP Békéscsabai Szervezetének elnöke