2012. július 05. 10:44

Az agártámogatások 2013-ban nem csökkennek hazánkban

"Az Európai Parlament jelentése lehetővé teszi, hogy a 2013-as közvetlen agrártámogatások ne csökkenjenek az újonnan csatlakozott tagállamokban. Elértük végre, hogy 2012-re az új és a régi tagállamok támogatottsági szintje kiegyenlítődjön.

 

A támogatási szint kiegyenlítődése azonban nem jelenti a támogatási összegek kiegyenlítődését. Az Európai Bizottság még mindig nem oldotta meg, hogy az újonnan csatlakozott tagállamoknak egyenlő elbánás járjon az új agrártámogatási rendszerre való átálláskor. 
 
A termeléstől függő támogatások fenntartása különösen fontos a magyar agrárium számára. Létfontosságú lenne azonban a támogatások kiterjesztése, mivel a magyar sertés- és baromfi ágazat már a hazai igényeket sem képes fedezni. Ezért kérem az Európai Bizottságot, hogy tegyen lépéseket az új tagállamok hátrányos megkülönböztetése ellen." - jelentette ki Tabajdi Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság tagja a Közös Agrárpolitika reformja kapcsán rendezett plenáris vitában.
 
"A SAPS-ot, vagyis az egységes területalapú támogatási rendszert alkalmazó tagállamok, köztük Magyarország esetében az eddigi kiegészítő nemzeti támogatások nem számítanának bele az új támogatási jogosultságok kiszámításába. Eközben az SPS-t, vagyis összevont gazdaságtámogatási rendszert alkalmazó többi tagállam átviheti mostani jogosítványait. Felvetésemre az EP-jelentéstevő megértette a tíz új tagállam, köztük Magyarország problémáját, ezért most az Európai Bizottságot kérem, hogy fordítson kellő figyelmet az új tagállami kérésre." - húzta alá Tabajdi Csaba.
 
A szocialista delegációvezető kiemelte, hogy "az Európai Bizottság javaslatai értelmében a tagállamoknak szánt források névértéke a 2013-as szinthez képest nem csökkenne. A magyar élelmiszergazdaság 2013-ban 1,313 milliárd euróval gazdálkodhat, amellyel hazánk a nyolcadik legnagyobb haszonélvezője a Közös Agrárpolitikának."