2012. április 20. 10:20

Az alapjogok megfelelő védelme csökkentené az európai bíróság túlterheltségét

Ha a tagállamok megfelelően alkalmaznák az emberi jogok egyezményét és javítanák a jogalkotás minőségét, biztosan csökkenne a strasbourgi bíróság túlterheltsége - fejtette ki Göncz Kinga szocialista képviselő, az EP állampolgári jogi bizottságának alelnöke a csütörtök délutáni plenáris vitában, amelyen a képviselők arról fejtették ki a véleményüket, hogy milyen következményekkel járna az Európai Unió csatlakozása az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez.

Többször felmerült már, hogy mi lenne a hozzáadott értéke annak, ha az Európai Unió, mint jogi személy csatlakozna az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez? A lépés új jogorvoslati lehetőséget teremtene az európai polgárok számára, akik a csatlakozás után akkor is fordulhatnának a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához, ha az Európai Unió részéről tapasztalják alapvető jogaik megsértését. Egyelőre azonban ez csak lehetőség, miután néhány tagország kormánya blokkolja a közösség csatlakozását az egyezményhez - fejtette ki Göncz Kinga a plenáris vitában.

A folyamat késleltetését éppúgy aggályosnak nevezte felszólalásában a képviselő, mint a bíróság reformját kidolgozni hivatott, az angliai Brightonban tanácskozó konferencia néhány javaslatát a bíróság jogkörének szűkítésére. Ugyancsak problémásnak ítélte Göncz Kinga a taláros testület túlterheltségét.

"Szeretnénk biztosítva látni, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának túlterheltsége nem az emberi jogok biztosításának a kárára csökken. Megfelelő forrásokat kell fordítani a bíróság működésére, bevárni az utóbbi évek reformjainak a hatását, és annak ismeretében továbblépni. Javítani kell továbbá az emberi jogi egyezmény alkalmazását és a jogalkotás minőségét a tagállamokban. El kell érni, hogy az európai kormányok elkötelezetten hajtsák végre a bíróság döntéseit. Ha mindez megtörténik, biztosan csökkenni fog a strasbourgi bíróság túlterheltsége, és továbbra is eleget tud tenni a szerepének, amit nagyon fontosnak tartunk" - mondta felszólalásában Göncz Kinga.