Az alapjövedelem nem cél, hanem eszköz egy jobb társadalom eléréséhez

Az Európán végigsöprő értékválságokban nagyon stabilan kell tartania magát a baloldalnak, és érzékelni kell a társadalmi elvárást: eszközt, lehetőséget és partnerséget kell kínálni a helyi közösségeknek azok felé, akik létválsággal küzdenek.

A fentiekre Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője a brüsszeli Európai Progresszív Tanulmányok Központja és a Táncsics Mihály Alapítvány „Az alapjövedelem a jövő szociálpolitikája?” címmel rendezett konferenciájának nyitóbeszédében.

A pártelnök szerint a garantált alapjövedelem esetében valójában egy társadalmi modellről kell, hogy beszéljünk, aminek kiindulópontja a helyi közösség, mert erős társadalom csak erős helyi közösségekkel létezik. A politikus hozzátette, hogy a kormány mindent megtesz, hogy szétszabdalja ezeket a helyi közösségeket, nekünk pedig újra kell építeni őket. Az újjáépítésnek a jövedelemkülönbségek miatt nagyon fontos eleme az alapjövedelem vitája, de ugyanilyen fontos az egészségügy, a szociálpolitika, és az önkormányzatiság kérdésköre is – mondta.

A világot csak így, alulról lehet összerakni, és ha nem ezt tesszük, akkor csak enyhíteni tudjuk a kapitalizmus által okozott terheket, de a kizsákmányoló jelleg megmarad – fogalmazott Tóbiás József, aki szerint szemléletet kell váltani, az alapjövedelem nem cél, hanem eszköz egy jobb társadalom eléréséhez.

A pártelnök-frakcióvezető szerint a kérdést minél szélesebb körben kell megvitatni, de lehetne haszna a fogyasztásban, a gyermekvállalás ösztönzésében, a szegénység és a megélhetési bűnözés visszaszorításában, szemben a közmunkával, ami nem értékteremtő, tehát nem jelenthet megoldást.  

A másik nyitóbeszédben pártunk elnökségi tagja, egyben a Európai Progresszív Tanulmányok Központjának alelnöke Gurmai Zita kijelentette, hogy ma már nem a szociális jogok kiterjesztéséért, hanem a megmaradtak védelmében kell dolgozni a mai, orbáni Magyarországon.

A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy a statisztikák szépítése kedvéért megváltoztatják a létminimum számításának módját, és rámutatott, hogy a folyamatosan növekvő dolgozói szegénység mellett már több mint négymillióan élnek a létminimumnál kisebb jövedelemből.

Gurmai Zita szerint a legégetőbb európai problémák között van a munkanélküliség és a növekvő szegénység, amit beruházásokkal, fenttartható fejlődéssel lehet csak megváltoztatni, mert azok teremtenek munkahelyeket, nem a statisztika-foltozás.

Mint mondta, a mostani és a hasonló konferenciák azért fontosak, mert a baloldalnak a jövőről és a lehetőségekről kell gondolkozni akkor is, ha a jelen ijesztőnek látszik.