Az alaptanterv megváltoztatásáról is tárgyaltak

A koragyermekkori fejlesztésről és a Nemzeti alaptanterv megváltoztatásáról tárgyaltak csütörtöki egyeztetésükön a baloldali ellenzéki pártok.

Az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt megállapodott: ha kormányra kerülnek, felülvizsgálják a Nemzeti alaptantervet, kiveszik belőle a szélsőséges szellemiségű alkotókat, kötelező helyett választhatóvá teszik a hit- és erkölcstanoktatást.

Niedermüller Péter, a DK alelnöke újságíróknak elmondta: fontosnak tartják a humanista elvek terjesztését már a legkisebb kortól, a hátrányos helyzetű diákok tanulását támogató programok újraindítását, a szegregáció megelőzését, illetve felszámolását.

Egyetértés volt a teljes körű óvodai és a lehető legszélesebb körű bölcsődei ellátás szükségességében, és abban is, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű tanulóknak térítésmentes étkezést biztosítanának.

A baloldali ellenzéki pártok szorgalmazzák, hogy induljon program roma származású pedagógusok képzésére, akiket olyan térségekben alkalmaznának, ahol nagy a cigány népesség aránya. Területi pótlékrendszert dolgoznának ki, és szolgálati lakásokat biztosítanának azért, hogy a legkiválóbb tanárokat a hátrányos helyzetű térségekbe vonzzák.

A DK alelnöke elmondta: helyreállítanák a fejlesztésközpontú alaptantervet és a tankönyvpiac sokszínűségét.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja arról beszélt: az Orbán-kormány oktatáspolitikája kizárja a szegény gyerekeket a tudás megszerzéséből, így lemond egy generáció legszegényebb tagjairól.

Hozzátette: a jelenlegi alaptantervet a szocialisták megtanulhatatlannak és megtaníthatatlannak tartják, véleményük szerint túlságosan a lexikális tudás megszerzésére és nem a kompetenciafejlesztésre összpontosít.

Az MSZP-s politikus elmondta: a Nemzeti alaptantervet kétévente a hatályos szabályok szerint is felül kell vizsgálni, ez legközelebb 2014-ben lesz esedékes, így ha megvalósul a kormányváltás, ehhez a munkához azonnal hozzá kell kezdeni, hogy a 2015-ös tanév már egy új szellemiségű alaptanterv alapján kezdődhessen.