mszp.hu | Belföld
2020. szeptember 12. 14:06

Az Alaptörvény alapján követeli az azonnali ingyenes teszteléseket az MSZP

Az Alaptörvény alapján követeli az azonnali ingyenes teszteléseket az MSZP
Az emberek egészségügyi jogai alapján jár mindenkinek az ingyenes tesztelés – erről tartott online sajtótájékoztatót Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság MSZP-s elnöke szombat délelőtt Budapesten.

Emelkedik az új fertőzések száma, nem lehet másodszor is az emberekre terhelni mindazokat az egészségügyi feladatokat, amelyekre egyszer már elvette a közpénzt a magyar kormány, mondta Korózs Lajos.

„Azonnali tömeges és ingyenes tesztelést kérünk a szociális ágazatban dolgozók és a bentlakásos idősotthonokban élők számára! Ma ez az egyetlen felelős döntés, ezért kérjük, hogy az országos tisztifőorvos ezt rendelje el” – szólította fel a kormányt a párt nevében.

Hozzátette, „Reméljük, nem az vezérli a tisztifőorvost, mint tavasszal, amikor az intézményekre gyakorlatilag rázárta az ajtót és bent tartotta a vírust”.

A szocialista politikus emlékeztetett, ma mintegy 55.000 bentlakásos lakója van az idősotthonoknak, ők különösen veszélyeztetettek ebben az időszakban, amikor háromszor akkora a fertőzés terjedésének az intenzitása, mint tavasszal. „Látszik, hogy az aktív fertőzöttek száma dinamikusan növekszik, ugyanakkor az intézményrendszer képes akár 10.000 tesztet is elvégezni egy nap alatt, ezért is elvárható az azonnali, tömeges és ingyenes tesztelés”.

Az ingyenes tesztelésre azért van szükség Korózs szerint, mert a magyar emberek nem tudják kigazdálkodni azt a több 10.000 forintot – családonként akár 100.000-et is –, amibe a tesztelés kerülhet. „Éppen ezért kérjük az ingyenes tesztet különösen azoknak a munkavállalóknak, akik még meg tudták tartani az állásukat, hiszen a magyar protokoll szerint két negatív teszttel lehet csak munkába állni ott, ahol a gyanú felmerült. Az emberek sem a két hetet, sem ezt az anyagi terhet nem tudják tolerálni” – szólt a közakaratról.

„Az Alaptörvény egyértelműen fogalmaz, hiszen az emberi méltósághoz, az élethez, a szociális biztonsághoz és a testi-lelki egészséghez való jog minden egyes embert megillet!” – hangsúlyozta a szocialista országgyűlési képviselő.

Összefoglalva, azonnali tömeges és ingyenes tesztelést kért a szociális ágazatban dolgozóknak és az ellátottaknak, valamint a még foglalkoztatott magyar munkavállalóknak.

Kapcsolódó párttagok