mszp.hu | Belföld
2022. november 24. 16:55

Az álbéremelkedés dupláját is otthagyhatjuk a boltban

Az álbéremelkedés dupláját is otthagyhatjuk a boltban
Az MSZP szerint a csődkormány nem tesz semmit azért, hogy megvédje a magyar munkavállalók megélhetési esélyeit.

Orbánék sokakat hagytak az út szélén. A KSH friss adatokat közölt a hazai átlagkeresetekről. Csakhogy a munkavállalók kevés százaléka keres bruttó 500 ezret.

A magyar átlagkereset Európában az egyik legalacsonyabb, nem sok országot előzünk meg. Az infláció viszont az egyik legmagasabb. Az élelmiszerek ára az egekben. A munkavállalóknak ma már a lakhatás, és az élelmiszerek árának előteremtése a fizetésükből szinte lehetetlen feladat. A fizetések vásárlóértéke folyamatosan és tragikusan zuhan a fideszes csődkormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt.

Az élelmiszerek drágulását a legalacsonyabb jövedelműek szenvedik el leginkább. Ugyanis pont azoknak a termékeknek nőtt legnagyobb mértékben az ára, amiket ők vásárolnak. Az Orbánék által bevezetett ársapkás termékek még tovább fogják emelni más árucikkek árát.

Az elmúlt években tovább nőtt a bérek közti különbség az ország nyugati és keleti része között, ami miatt a Kelet-Magyarországon élők jóval az átlagkereset alatti fizetésért dolgoznak. A munkanélküliség is komoly problémákat okoz.

A KSH szerint a bruttó átlagkereset 17,8 százalékkal 504.100 forintra nőtt. Ez nagyjából nettó 330 ezer forintot jelent. Csakhogy eközben szintén a KSH adatai szerint októberben 21,1 százalékkal drágultak az árak, az élelmiszerárak pedig 40 százalékkal.

Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy a 3 hónapig adható álláskeresési járadék lejárta után mindenkinek lesz munkája. A hazug propagandával ellentétben a valóság az, hogy az álláskeresés átlagos időtartama közel 9 hónap és nőtt azok száma, akik legalább egy éve nem találnak munkát. A számok mögött pedig olyan emberek és családok vannak, akik mindössze 3 hónapon keresztül számíthattak az állam segítségére.
 
A héten a kormánypárt leszavazta az MSZP válságenyhítő javaslatcsomagját, melyben többek között szerepelt a minimálbér adómentessé tétele, az alacsony jövedelmekre kivetett adók csökkentése, az egyetemes áram- és földgázszolgáltatás áfájának 27%-ról 5%-ra csökkentése.

Korózs Lajos
alelnök, MSZP

Kapcsolódó párttagok