Az Alkotmánybíróság döntése csak késlelteti a 40+-os népszavazást

Egy eredményes népszavazás esetén nem csupán a 40 éves munkaviszonyt betöltött férfi munkavállalók mehettek volna megérdemelt pihenésre, hanem mintegy százezer fiatalnak adatott volna meg, hogy Magyarországon dolgozhasson és ne kellejen gazdasági menekültként elhagynia hazánkat. 

Tartalmát tekintve úgy tűnik az Alkotmánybíróság döntése mintha azt a Fidesz pártjogászai fogalmazták volna meg. Az Ab. határozatát még nem láttunk, de rendkívül kíváncsiak vagyunk arra, hogy megint ugyanazok az alkotmánybírák szavaztak-e a megsemmisítés mellett, akik korábban is rendszeresen, szinte kivétel nélkül az Orbán-kormány érdekeinek kiszolgálói voltak, meghálálva ezzel egypárti kinevezésüket.

Az MSZP a döntést követően nemzetközi fórumokon is támogatni fogja azt, hogy 40 éves munkaviszony után a férfiak nyugdíjba mehessenek. Hazudik a Fidesz akkor, amikor forráshiányra hivatkozik, gyűlöletet keltenek azokkal szemben, akiknek köszönetet kellene mondani. A nemzeti konzultációhoz szokott Fidesz kormányzása első pillanatától csak olyan kérdésekre hagyja a népet válaszolni, amit ők maguk tesznek fel.

Az Orbán-kormány közel 6 éves regnálása óta egyetlen népszavazást sem írtak ki. Ez nem véletlen, hiszen az Orbán-kormány úgy alakította át a népszavazás intézményrendszerét, hogy gyakorlatilag lehetetlenné váljon egy eredményes és érvényes népszavazás. Félnek a szabad véleményalkotástól, ezért korlátozzák az emberek döntési szabadságát.

Az MSZP a későbbiekben is támogatni fogja az esélyegyenlőséghez kapcsolódó kezdeményezéseket, mint például a 40 éves munkaviszony utáni nyugdíj, a vasárnapi zárva tartásának ügye vagy a gyermekéhezés felszámolása.

Bárándy Gergely
a Törvényalkotási bizottság alelnöke

Gúr Nándor
országgyűlési képviselő