mszp.hu | Belföld
2020. február 22. 00:31

Az Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék a házszabály önkényes módosítása miatt

Az Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék a házszabály önkényes módosítása miatt
A szájzár törvény feloldása, a NAT visszavonása, az emberekkel való kommunikáció és az alkotmányos szólásszabadság elkötelezett kiterjesztése áll az MSZP cselekedeteinek középpontjában, mondta Kunhalmi Ágnes, országgyűlési képviselő, az MSZP oktatási szakpolitikusa szerda reggel az ATV Start c. műsorában.
„A szájzár törvény kapcsán egyelőre az Alkotmánybíróság döntését várjuk, hiszen nagyon aránytalanok az ellenzékre kirótt szankciók, ellehetetlenítik a képviselők munkáját. (…) A Fidesz rendszerében az a jó képviselő, aki befogja a száját és nem kritizál. Erős ugyanakkor a kettős mérce, hiszen, miközben mi nem kiabálhatunk be, Gyurcsányt például le „tintás Gyurcsány”-ozták, velem állandóan gyógyszert akar etetni a házelnök, és így tovább (…) Nem szeretném elárulni, mi a következő lépés, de nem fogjuk engedni, hogy elhallgattassanak” – jelentette ki a szocialista képviselőnő az ellenzéki összefogás nevében.
 
A felvetésre, hogy bár a szülők, a tanárok és az iskolák is tiltakoznak az új Nemzeti Alaptanterv ellen, elemi erejű, egységes fellépés még sincs, Kunhalmi elmondta „Míg a pedagógusok bőrére megy, hogy megszólalnak-e vagy sem, a szakma jobban tiltakozik, mint korábban. A Fidesz jó eséllyel sehogy sem fogja visszavonni a NAT-ot, mégis el kell kezdenie a szakmának egy alternatív NAT kidolgozását. Jön a 2022-es választás, nem szabad vesztegetni az időt, hanem széles társadalmi vitára kell bocsátani a kérdést, cselekedni kell és alternatívát kell mutatni!”
 
Kérdésre válaszolva Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta, akkor fog indulni az MSZP társelnöki pozíciójáért, ha a megtörténnek bizonyos fordulatok, amelyeket a párt március14-i kongresszusa elfogad. Kiemelte, hogy büszke a pártjában folyó változásokra, a női kvótára és arra is, hogy az MSZP eljutott oda, hogy nyitott lenne egy női társelnökre. „Járja az MSZP az országot, hatalmas fórumaink vannak, 2-3 megyéből a szimpatizánsainkkal több száz fős fórumokat tartunk, és azt látom, hogy nyitottak a női vonalra.”
 
Elmondta, pártjának bár meg kell újulnia, nehéz dolga van, hiszen a rendszerváltás óta, ahelyett, hogy igazán képviselhette volna a keményvonalas baloldaliságot, segédkeznie kellett az állampárt leépítésében és a piacgazdaság kiépítésében, ami nem természetes tevékenysége. „ A baloldalnak legfőképp az embereket kell támogatni és kormányon mindig, sokszor erőn felül is, a középosztályt támogattuk, segítettük a leszakadókat.”
 
Emlékeztetett, a világgazdasági válság után az emberek azt látják, hogy a gazdagok még gazdagabbak, a szegények még szegényebbek lettek, ezért egy határozott baloldali gazdasági fordulatra lenne szükség. 
 
Végezetül a párton belüli kommunikációs struktúra átalakításáról beszélt a potenciális leendő társelnöki rendszerben. Hangsúlyozta, egy mediatizált környezetben gyorsan kell reagálni, a kommunikációt egy gyorsabb szisztémára kell alakítani, ám ez nem mehet a demokratikus döntéshozatalok rovására. „Ne csak a pártvezetés döntsön, a széles közvéleményt is hallgassuk meg!” – mondta az MSZP kongresszusára készülve a szocialisták új irányáról Kunhalmi Ágnes, a Magyar Szocialista Párt választmányának elnöke.
 

Kapcsolódó párttagok