eszon.hu | Belföld
2016. március 10. 18:52

Az állam a legnagyobb kizsákmányoló!

Az alacsony keresetűek esetében 40 százalékos az adóék. Kirívóan magas. Az átlagkereset viszont kirívóan alacsony.

„Az éves nettó átlagkeresetet tekintve Magyarország csupán két országot előz meg az EU-ban: Litvániát és Bulgáriát. Az alacsony keresetűek adóztatását nézve ugyanakkor hazánk azon államok közé tartozik, ahol a legnagyobb, 40% feletti az adóék, azaz a nettó kereset és a bérköltség aránya. Elsősorban emiatt mondhatjuk azt, hogy nálunk az állam a legnagyobb kizsákmányoló."

Mindezt Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője jelentette ki csütörtökön Miskolcon. Elmondta azt is, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében gyalázatosan alacsony a bér, minden harmadik ember legfeljebb minimálbért kap a munkájáért. A közszférában dolgozók fizetése is katasztrofálisan kevés, a fizikai munkát végző egészségügyiseké például a havi nettó 70 ezer forintos átlag körül mozog.

A szocialista politikus felhozta azt is, hogy hasonlóan a bérekhez, a nyugdíjrendszerben is felfedezhető egy nagyobb szakadék: a nyugdíjasok több mint fele kénytelen megélni kevesebb mint 100 ezer forintból, azaz a létminimumhoz közeli szinten tengődik. Kijelentette, felháborító az idei 1,6 százalékos nyugdíjemelés is, ebből semmit sem éreznek azok, akiknek leginkább szükségük lenne az emelésre.

Dr. Gurmai Zita, az MSZP országos elnökségi tagja, a Baloldali Nőtagozat elnöke rámutatott: a nők ma Magyarországon 2 hónapot kvázi ingyen dolgoznak, s csak így kapják meg ugyanazt a bért, amit a férfiaknak. Beszélt az oktatási rendszerrel kapcsolatos problémákról is. Hangsúlyozta például, hogy erkölcstant kell tanulniuk a gyerekeknek, miközben az informatikai ismeretek elsajátítása sokkal hasznosabb lenne, vagy minden nap tornaórára kell járniuk, ahelyett, hogy például részben állampolgári ismereteket tanulnának. A tornaórákat ráadásul úgy erőlteti a kormányzat, hogy közben nincs elegendő számú és megfelelő minőségű iskolai tornaterem az országban. „Tragédia, ami az oktatásban folyik" – jelentette ki, hazafinak minősítve a miskolci pedagógusokat, akik bátran kiállva felhívták a figyelmet a legnagyobb problémákra.

Dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője hangsúlyozta: ma 4 millió ember él a létminimum alatt. A kormányzat erre adott „válasza" cinikus, egyszerűen megszüntették a statisztikai mérőszámot. Ez nyilvánvalóan nem megoldás, fizetésemelésre, tisztességes nyugdíjemelésre van szükség. Az MSZP ugyanakkor követeli az oktatás és az egészségügy rendbe tételét, s a demokrácia helyreállítását is. Mint mondta, az elmúlt években százmilliárdokat vont ki a Fidesz mind az oktatási, mind pedig az egészségügyi rendszerből. Ennek ma már nagyon jól látszanak a következményei. Az egészségügyben például éveket kell várni egyes beavatkozások elvégzésére, az ott dolgozók agyonterheltek, alulfizetettek, a kórházak adósságállománya pedig a legtöbbször újratermelődik. Az oktatásban is rengeteg a probléma, s a Fidesz nem veszi észre, hogy amikor ezeket a gondokat megpróbálják a szőnyeg alá söpörni, egyáltalán, amikor a problémák meglétét vonják kétségbe, akkor „nem az ellenzéki pártokkal, hanem egy komplett országgal vitatkoznak".

A szocialista politikus végezetül kijelentette: fenntarthatatlan az a világ, amit most a Fidesz épít. Az emberek menekülnek, hovatovább kiürül a megye, kiürül az ország. Ez így nem mehet tovább.