mszp.hu | Belföld, Külföld | Környezetvédelem
2020. január 05. 20:31

Az állam beszállt a szennyvíziszap-üzletbe

Az állam beszállt a szennyvíziszap-üzletbe
A Mátrai Erőmű megvételével az állam is tulajdonossá vált az erőmű területén lévő, szennyvíziszap feldolgozását végző Geosol Kft.-ben - mondta vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke.

Korózs Lajos választ vár arra, hogy visz-e a társaság külföldről szennyvíziszapot Visontára.

 
Az ellenzéki politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a Geosolnak, amely Mészáros Lőrinchez köthető, decemberben, egy héttel az erőmű állami megvétele előtt módosult a környezethasználati engedélye. Korózs Lajos szerint ezzel a társaság az erőmű történetében példátlan mértékűre növelte a feldolgozható szennyvíziszap mennyiségét.
   
Korózs Lajos arról is beszámolt, hogy nem kapott kielégítő választ az illetékes tárcától az erőmű területén történt haláleset körülményeivel kapcsolatban, ezért további kérdései vannak. Emlékeztetett: egy fiatalember azért vesztette életét, mert megrogyott a zagytározó gátja, ami maga alá temette a férfi munkagépét.
   
A politikus arra ugyan választ kapott, hogy a zagytározóban nincs veszélyes hulladék, arra azonban nem, hogy miként ázhatott át és rogyhatott meg mintegy húsz méter hosszan annak gátja. Megjegyezte ugyanakkor: az államtitkári válaszból kiderül, hogy rendőrségi vizsgálat zajlik az üggyel kapcsolatban.
   
Korózs Lajos választ vár arra is: milyen karbantartási tevékenységet végez az erőművel szerződésben lévő Szénégető Kft., és mely munkákat látja el az erőmű saját karbantartó cége.

Kapcsolódó párttagok