2011. május 25. 12:44

Az állam még mindig nem vállalja?

A törvényhozás immár másodjára utasította el szocialista képviselők javaslatát, melyben azt kezdeményezték: a bűncselekmények áldozatai kérelmezhessék, hogy az elkövetőt terhelő jogerősen megítélt kártérítést kivételesen indokolt esetben az állam átvállalja.

A javaslat szerint ezzel a kártérítési igény az államra szállna, és az adók módjára behajtható köztartozásnak minősülne. A javaslat tárgysorozatba vételét az ellenzéki pártok támogatták, hat tartózkodó fideszes képviselő kivételével azonban a kormánypártok elutasították.

Az MSZP országgyűlési képviselői javaslatukat egy konkrét tragikus bűncselekmény kapcsán nyújtották be: Szögi Lajos tiszavasvári tanárt 2006 októberében két gyermeke szeme láttára gyilkolták meg Olaszliszkán.

Olyan tragédia volt ez, amit jóvátenni nem lehet, egy ember életét nem lehet pénzzel pótolni. Ugyanakkor a kártérítési perben olyan jogerős ítélet született, melyben a bíróság 46 millió forintra és a kamatok megfizetésére kötelezte az alpereseket a család javára. Azonban esély sincs, hogy az elkövetők rabkeresményéből levonják ezt az összeget, és a család ennek akár a töredékéhez is hozzájusson.

Az említett indítványának már története is van, egy ehhez hasonló javaslatot nyújtottak be korábban, amit tavaly novemberben elutasított az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság, ezután decemberben a plenáris ülésen leszavazásra került a javaslat. A megdöbbentő állásfoglalás után több kormánypárti képviselő úgy nyilatkozott, hogy egyetértenek a javaslattal, azonban annak kidolgozottságával van problémájuk és ígéretet tettek arra, hogy benyújtják sajátjukat.

Azóta eltelt fél év, és még mindig nem terjesztették be javaslatukat. Érthetetlen, hogy ha a Fidesz az ehhez hasonló ügyekből korábban politikai tőkét kovácsolt, akkor miért nem képes valós intézkedéseket hozni.
Felhívjuk a kormányt, hogy tegye meg végre a szükséges intézkedéseket, nyújtson be olyan javaslatot, amelyet a kormánypárti képviselők is el tudnak fogadni!


Ficsor Ádám,
országgyűlési képviselő

Juhász Ferenc,
országgyűlési képviselő