MTI/mszp.hu | Belföld | parlament országgyűlés
2013. december 02. 17:54

Az állam működését is veszélyeztetheti a visszaélés - Országgyűlés

Középiskolások önkéntes munkája, NAV-botrány, mandátumigazolás, pénztárgépmutyi, tatabányai kormányhivatal, élelmiszeráfa, takarékszövetkezetek, munkaügy, gépjárművezető-képzés. Ülésezett a parlament.

Középiskolások önkéntes munkájának programja

Az MSZP a köznevelési törvény által megszabott irányt rossznak tartja - mondta Hiller István -, ugyanakkor helyeselte, hogy a fiatalokat összekapcsolják a munka világával.

Az állam működését is veszélyeztetheti a visszaélés

Mesterházy Attila a nemzetbiztonsági bizottság összehívását kezdeményezte, hogy a Horváth Andrásnál lévő információkat tartalmazó "zöld dosszié kinyílhasson".

Szerinte a botrányban felmerült összegek már az állam működését is veszélyeztethetik, a problémát rendszerszerűnek ítélte. A közbizalom helyreállítása érdekében szükségesnek nevezte a vizsgálatok teljes nyilvánosságát.

Mandátumigazolás

A képviselők 262 igen szavazattal, egy tartózkodással és ellenszavazat nélkül igazolták Kránitz László mandátumát. A november elejéig a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának szocialista delegáltjaként tevékenykedő Kránitz László a mandátumáról lemondó Mandur Lászlót váltotta az Országgyűlésben, aki Kránitz László utódja lett a közszolgálati média működését felügyelő testületben.

Mi takargatnivalója van a kormánynak?

Józsa István arról beszélt, hogy a kormány súlyos mulasztást követett el a NAV-botrány kivizsgálása kapcsán, hiszen már majdnem egy hónapja nyilvánosságra kerültek az adatok, a szaktárca mégis csak egy kétnapos vizsgálatot tud felmutatni. Azt kérdezte a kormánytól: milyen takargatnivalójuk van az ügyben és  miért nem hagyják, hogy az Országgyűlés meghallgassa Varga Mihályt? Felszólította a kormánypártokat, hogy hozzák nyilvánosságra a korábbi vizsgálat eredményeit, vessék alapos vizsgálat alá a NAV-ot és a Legfőbb Ügyész kiemelt figyelemmel kezelje ezt az ügyet.

Közel egy éve tart a pénztárgép-káosz

Tóth Csaba "a közel egy éve tartó pénztárgép-káoszról" beszélt. Felidézve a 2012-es vonatkozó kormányzati döntést, azt mondta, hogy bár az idei évre 95 milliárdos plusz áfa-bevételt terveztek, de már akkor látható volt, hogy a határidők nem lesznek tarthatók, és a bevétel sem folyik be. Naponta változnak a szabályok, rendeletek - mondta, majd kitért az Alt Cash kft. egyik pénztárgépe forgalmazási jogosultságának visszavonására amit előzőleg a szaktárca is támogatott.

Azt kérdezte: ki a felelős, hogy ez megtörténhetett a kasszák engedélyezésekor, mi lesz a több 10 ezer kisvállalkozóval, akik önhibáján kívül kerültek nehéz helyzetbe, és lesz-e újabb határidő-módosítás.

Az MSZP egy megyei kormányhivatal átépítéséről faggatta a kormányfőt

Lukács Zoltán arról faggatta a miniszterelnököt, hogy a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatalt egy olyan cég építette át, amelynek tulajdonosa egy Cipruson bejegyzett offshore társaság.

A 27 százalékos élelmiszeráfa csak a bűnözőknek tetszik

Gőgös Zoltán arról beszélt, az áfacsalási ügy is rámutat arra, hogy csökkenteni kell a visszaélési lehetőségeket. Ezért további áfacsökkentést sürgetett.

Miért alakították át a takarékszövetkezeti rendszert?

Tukacs István azt kifogásolta, hogy a takarékszövetkezeti rendszert nem teljesen körvonalazott célok érdekében, 300 milliárd forintból alakították át. Furcsa folyamatok játszódnak a takarékszövetkezeteknél, példaként többek között azt említette, hogy zárolni lehet a betétesek, a tulajdonosok kifizetéseit.

A kormány nem tartja be a munkaügyi szabályokat

Gúr Nándor szerint a kormányzat nem tarja be a maga által hozott munkaügyi és adójogszabályokat, például munkahelyváltáskor nem készíti el a szükséges igazolásokat. A képviselő a példamutatást kérte számon.

Hogyan csökkenthető a tanulóvezetők költsége?

Sós Tamás szocialista képviselő a gépjárművezető-képzés költségének csökkentési lehetőségeire kérdezett rá. Arra is kíváncsi volt: tervezik-e a tehergépkocsik útdíjának csökkentését a képzésben vagy az autópálya-díj elengedését a tanulóvezetők számára.