MTI/mszp.hu | Belföld | Nagykanizsa
2015. február 13. 19:04

Az állam nem becsüli saját alkalmazottait

Magyarországon 4,7 millió ember él a 87 500 forintos létminimum alatt, és a magyar állam saját alkalmazottainak bére sem éri el sok esetben ezt a szintet - jelentette ki az MSZP elnök-frakcióvezetője pénteken Nagykanizsán, sajtótájékoztatón.

Tóbiás József a választókerületben tett látogatásához kapcsolódóan beszélt arról, hogy a közalkalmazottak, a szociális ellátásban és az egészségügyi rendszerben dolgozók, valamint a kistelepülési önkormányzatoknál dolgozók bére számos esetben nem éri el a létminimumhoz szükséges szintet.

"Ha az állam nem becsüli meg a saját alkalmazottait, akkor hogyan várja el, hogy minőségi szolgáltatást nyújtsanak, és optimista jövőképet lássanak ezek a hivatalnokok?" - fogalmazta meg kérdését az MSZP elnöke. Hozzátette, az Erste Bank "15 százalékos részvénycsomagjára szánt 150 milliárd forintot" inkább a tranzakciós díjak csökkentésére vagy az egészségügyben dolgozók bérének növelésére kellene fordítani.
    
Kitért arra is, hogy aktivistáik segítségével vasárnaptól "valódi nemzeti konzultációt folytatnak" a vasárnapi vásárlási lehetőségek korlátozásáról. Arra kíváncsiak, hogy az emberek szerint "a kormánynak van-e joga az ő szokásaik, egyéni szabadságuk korlátozására ebben a formában".

Tóbiás József az egészségügy helyzetével kapcsolatban utalt a nagykanizsai kórház ellátási körzetének és gyógyítási tevékenységének tervezett szűkítése kapcsán szervezett két demonstrációra is. Mint mondta, az MSZP kiáll azért, hogy a ma meglévő egészségügyi szolgáltatási rendszer tovább működjön, "ne bújjon a Fidesz a múlt számai mögé", adjon egyértelmű választ, hogy miként akarják biztosítani az egészségügyi ellátást.

Az MSZP elnöke a minszki békemegállapodásra reagálva azt mondta: az Magyarországnak, az Európai Uniónak, és a határon túl élő magyar honfitársainknak is érdeke. Azt várják el, hogy mindkét fél tartsa be a megállapodást, fejezze be a mozgósítást, és igyekezzen a békés megoldások megteremtésében.

Kész Zoltán veszprémi képviselőjelölt támogatása kapcsán újságírói kérdésre Tóbiás József arról is beszélt, hogy az ország és a benne élő milliók érdeke, hogy befejeződjön a Fidesz kormányzása. Azért támogatnak olyan jelöltet, aki mellett civil szervezetek és más pártok is kiállnak, mert az MSZP képes a pártpolitikai érdekek fölött nemzeti érdekeket is megjeleníteni, "márpedig a Fidesz kétharmadának lebontása nemzeti érdek".

Teleki László MSZP-s országgyűlési képviselő a nagykanizsai kórházról azt mondta: nem elfogadható a meglévő szolgáltatások szűkítése, mert ezzel a betegek jogai és lehetőségei sérülnek, az orvosok és a szakápolók pedig inkább külföldön keresnek majd munkahelyet. Meglátása szerint az egyes osztályok tervezett megszüntetésével elsősorban a szociálisan rászorulók fognak kiesni az ellátási rendszerből, mert ők nem tudnak majd fizetni azért, hogy más városba utazzanak gyógyíttatásuk érdekében.