Az államadósság nagyobb, mint valaha volt

Burány Sándor parlamenti vezérszónoklatában arról beszélt, hogy ma az államadósság nagyobb, mint valaha volt, nagyobb, mint 2010-ben Orbán Viktor kormányzásának kezdetén. Burány Sándor kijelentette: az államadósság elleni harcot a kormány elbukta, nem lehet csökkenő adósságpályáról beszélni, az államadósság aránya a gazdaság teljesítőképességéhez képest növekvő tendenciát mutat.

Burány Sándor 2013-at a növekvő adókkal jellemezte, valamint - több éves távlatban - a leszakadó keresetek, jövedelmek évének nevezte. Szerinte tavaly "brutális" megszorítások voltak, továbbá kapkodó és kiszámíthatatlan volt a gazdaságpolitika.

Megfogalmazása szerint a Fidesz egyfajta állami piramisjátékot vezetett be: aki a piramis alján van, annak jövedelméből egyre többet vonnak el, míg a piramis csúcsán lévők egyre több kedvezményt kapnak.

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke szerint a kormány több adót vezetett be, mint amennyit megszüntetett. Bírálta az egykulcsos adórendszert, amely szerinte csak a legmagasabb jövedelmi sávba tartozóknak hozott adócsökkentést, az alacsony vagy közepes keresetűeknek nőtt az adója.

Burány Sándor szerint a kormány által hirdetett családbarát politika ellenére kétéves távlatban nézve csökkent a gyermekes családok reáljövedelme. Kitért arra, hogy 2013-ban az előző évekhez képest mintegy 1000 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, az oktatásból, a nyugdíjrendszerből és a szociális ellátórendszerből.

Mint mondta, erős a gyanú, hogy a forint gyengülése tudatos gazdaságpolitika eredménye, ennek árát pedig a növekvő devizahitelekben, illetve az államadósságban fizeti meg az ország.

A 2013-as költségvetési törvényről szólva megemlítette, hogy azt hétszer módosították, ami minden, csak nem kiszámítható és átlátható gazdaságpolitika.

Közölte, pártja nem szavazza meg a zárszámadást.