mszp.hu | Belföld
2024. február 26. 10:31

Az államfői intézmény megbecsültségét vissza kell állítani

Az államfői intézmény megbecsültségét vissza kell állítani
A parlament tavaszi ülésszakának nyitóüléséről és a következő köztársasági elnök megválasztásáról beszélt Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese a péntek esti Egyenes Beszédben. A szocialista országgyűlési képviselő szerint jelen helyzetben az a legfontosabb, hogy az államfői intézmény visszaszerezze megbecsültségét.

A kormánypártok múlt hét csütörtökön jelentették be, Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek, erről pedig már hétfőn, a parlament tavaszi ülésszakának nyitányán szavazni fognak a honatyák. Harangozó Tamás szerint az történik, amiről Orbán Viktor is beszélt évértékelőjében, katasztrofálisan kezdődött az év a kormány számára és mihamarabb le akarják zárni ezt az időszakot. Az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta, attól, hogy gyorsan kinevezik az új államfőt, nem fog hamarabb lezárulni a kegyelmi botrány, viszont a köztársasági elnöki intézményt teljesen kiüresíti ezzel a kormány. 

Sulyok Tamás személyével kapcsolatban Harangozó Tamás elmondta, a ’22-es választások eredményébe az Alkotmánybíróság elnöke beavatkozott, ugyanis a kormány kampányüzeneteket küldött a korábban vakcinabeszerzés miatt feliratkozott embereknek emailen keresztül, Sulyok Tamás szerint ez teljesen rendben volt. Emellett a tanártüntetések idején az Alkotmánybíróság elnöke elkaszálta a népszavazási kezdeményezést és elgázolta az akkumulátorgyárakról szóló népszavazást. Mindezek miatt elmondható, mindig is a Fidesz érdekeit szolgálta ki Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnökeként. 

Az MSZP a közvetlen elnökválasztást szorgalmazza 1989 óta, most pedig a Fidesz kormány második államfője is megbukott. A köztársasági elnökválasztás intézményéről sokat elmond, hogy csütörtökön bejelenti a kormánypárt az államfőjelöltjét, hétfőn pedig ezt meg is szavazzák. A tavaszi ülésszak első ülésén külön érdekes lesz, hogy a képviselőknek először el kell fogadniuk Novák Katalin lemondását, majd három perccel később meg kell szavazni az új államfőt.

Az MSZP szerint közvetlen elnökválasztásra van szükség, ezért is tartottak vasárnap a DK-val, a Momentummal és a Párbeszéddel közös tüntetést a Parlament épülete mellett. Ezek a pártok pedig nem is vesznek részt az államfőválasztáson, hiszen nem értenek egyet azzal, ahogy a kormány kezeli a helyzetet. A többi ellenzéki pártnak pedig saját döntése, részt vesz-e a szavazáson vagy sem. 

Harangozó Tamás végezetül elmondta, nem a köztársasági elnökválasztás a legfontosabb jelen helyzetben, hanem az, hogy az államfői intézmény ismét bizalmat kapjon és ne történhessen meg még egyszer az, ami a bicskei igazgatóhelyettes ügyében megtörtént.

Kapcsolódó párttagok