mszp.hu | Belföld | állami földbérletek gazdák
2018. február 20. 12:30

Az állami földbérletek felülvizsgálatát ígérte Karácsony Gergely

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt ígérte, hogy amennyiben kormányra kerülnek, akkor az összes állami földbérleti szerződést felülvizsgálják valamint visszaveszik a "spekulációs célból" megvásárolt állami területeket.
A hétfői, budapesti sajtótájékoztató apropóját Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese ismertette. A politikus azt mondta, hogy a Honvédelmi Minisztérium egy száz éves tradíciót szakít meg azzal, hogy nem hajlandó bérbe adni gazdáknak olyan, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Bököny mellett található földterületeket, amelyeken azok családjai már generációk óta gazdálkodnak. A szocialista képviselő szerint mindezt azért, hogy a fideszes "Tasó László országgyűlési képviselő és baráti köre megfelelő vadászterülethez jusson".
    
Karácsony Gergely szavai szerint az eset megmutatja, milyen is az ország. Egyfelől vannak a területet generációk óta használó családok, másfelől pedig van a "fideszes hatalmasságok világa, akik kinézték maguknak ezt a részt, azért, hogy a barátaikkal vadászni tudjanak" - fogalmazott. A Párbeszéd társelnöke hozzátette, amikor arról beszélnek, hogy Magyarországnak nem kormánya van, hanem "uralkodó elitje", akkor pontosan az ilyen történetekre gondolnak.
    
A miniszterelnök-jelölt felszólította a honvédelmi minisztert, járjon közbe annak érdekében, hogy a gazdák újra használni tudják a területet.
    
Lencsésné Gál Mária, az MSZP-Párbeszéd Hajdú-Bihar megyei képviselőjelöltje a sajtótájékoztatón azt mondta, olyan embereknek kell adni a földeket, akik azon valóban dolgoznak és nem csak a támogatási pénzeket akarják megszerezni. Hangsúlyozta, hogy az eset 25 családot érint.