mszp.hu | Gazdaság | Agrárgazdaság
2024. július 08. 08:30

Az állami földek eladásával ismét a kormányközeli spekulánsok járhatnak jól

Közel 20 ezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam a július 1. és július 12. között lebonyolítandó földárveréseken. A vegyes művelési ágú földrészletek, valamint a rétek, legelők, szántók elárverezéséről az Agrárminisztérium ismét azt állítja, hogy a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását szolgálná.

Az MSZP szerint azonban már megint egészen másról szól az állami földek eladása. A meghirdetett célokkal éppen ellentétesen, a kormányközeli spekulánsok járhatnak majd jól a földek megvásárlásával, hiszen a meghirdetés módja gyakorlatilag kizárja a helyben élő kis- és közepes gazdálkodókat. Nem kérdés, hogy az elsődleges cél az, hogy az összeomló költségvetést újabb bevételekhez juttassák. Az eladásra kínált földeket a piaci árnál magasabban, jellemzően nagy parcellákban hirdették meg, az egyes földrészek így több száz millió forintba kerülnek.

Ma az egész Európai Unióban Magyarországon az egyik legmagasabb a termelési költség, és messze a legalacsonyabbak a felvásárlási árak, így a gabonáért továbbra is kevesebbet kapnak a termelők, mint amennyibe a termelése kerül. A kisebb gazdálkodók tömegei állnak csődközelben, sorra borulnak fel a helyi integrációk. Ráadásul a betakarítás kezdete óta drasztikusan nő a gázolaj ára, tovább rontva a helyzetet.

Ilyen körülmények között ez a földértékesítés ismét csak a nagybefektetők, földpiaci spekulánsok igényeit fogja kiszolgálni, akiknek a tőketartalékaik lehetővé teszik, hogy százmilliókért, kifejezetten spekulációs céllal újabb területeket szerezzenek.

Az egymást követő Orbán-kormányok ideje alatt a korábbi földérékesítések alatt is számos esetben a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező spekulánsok, befektetők kaparintották meg az eladásra kínált földeket a helyi földművesek helyett.

Most a helyi kisebb gazdálkodók zömének sem esélye, sem pénze, sem jövőképe nincs ilyen körülmények között földet vásárolni.

Az MSZP szerint a mostani földárverés kísértetiesen hasonlít a kormány korábbi, „Földet a gazdáknak!” - fedőnevű programjára, amelynek során végül a spekulánsok, a NER-hez köthető holdudvar járt jól.

A termelők és a gazdák jelentős része az életben maradásért küzd az elhibázott magyar agrárpolitika és túlbürokratizált támogatási rendszer miatt. Évek óta veszteségeket szenvednek el a magas költségek és alacsony felvásárlási árak okán, Magyarországon pedig az élelmiszerárak továbbra is a legdrágábbak az irreálisan magas áfa, és a fogyasztást terhelő különadók következményeképp. Mindez a korrupció és az adófizetők pénzének ellopása miatt.

Ami itt történik nem más, mint a vidék, a gazdák elárulása, a nemzeti vagyon kiárusítása, a rendszer elitjeinek és spekulánsainak maximális kiszolgálása, aminek a gazdák, a vidék, a nyugdíjasok, valamint a bérből és fizetésből élő magyarok nyögik a terhét.

Harangozó Gábor agrárpolitikus, az MSZP alelnöke