Az államosítás végrehajtója

Mintegy harminc munkanappal azelőtt, hogy minden önkormányzat, így az orosházi is a Fidesz által gyártott esztelen törvény erejénél fogva megszűnik iskolafenntartónak lenni, és létrejön az új állami hálózat, megtudhattuk, hogy ki lesz a tankerületi (járási) igazgató: Szűts Gézáné.

Már önmagában az is sokatmondó, hogy a városi portálra és újságba nem tudtak egy értelmes szakmai önéletrajzot berakni az új igazgatóról a bejelentés híre mellé, de minek is tették volna a szerkesztők, hiszen itt végképp nem arról van szó, hogy Szűtsnének bármihez is érteni kellene. Itt csupán arról van szó, hogy kellett valaki, aki Fidesz-hűséggel végrehajtja az iskolák államosítását.

Láthattuk az elmúlt időben Szűtsné „oktatási vezetői” munkáját az orosházi Polgármesteri Hivatalban. Tevékenysége egyik csúcspontja az volt, amikor az év elején a Táncsics Mihály Gimnázium 8 osztályos, ún. kisgimnáziumi képzése megszüntetése mellett kellett volna előterjesztőként érvelnie. Ez volt az az osztály, amely húsz éve mindig tömve volt gyerekkel, nagyszerűen működött, de immár konkurenciát jelentett az új egyházi fenntartóknak, így a Fidesz szerint be kellett gyorsan zárni. Szűtsné gyakorlatilag ennyit tudott mondani a szakbizottsági ülésen: „a fenntartó dönt az indítható osztályok és csoportok létszámáról, és a fenntartói döntés értelmében javaslat születik arról, hogy a nyolc évfolyamos gimnázium ne induljon”. Ez volt a kisgimnázium-megszüntető fideszes döntés „szakmai” indoklása.

Ugyanezt fogja ebben a január elsejétől kókadó új őrült rendszerben is végezni, ezért rakták oda: végrehajtónak. Senkinek ne legyen kétsége: ha azt az ukázt fogja Budapestről kapni, hogy újabb osztályokat, ne adj’ isten, intézményeket zárjon be, azt is ugyanilyen szenvtelenül meg fogja tenni. „A fenntartói döntés értelmében…” − félő, hogy ezt nem utoljára hallottuk tőle.

Az MSZP új oktatási programja alapjait már letette. 2014-től lehetővé tesszük, hogy az önkormányzatok újra intézményfenntartók legyenek. Helyreállítjuk a közoktatásban a fenntartás és működtetés ebben a ciklusban megbomlott egyensúlyát. Fenntartói egyenlőséget vezetünk be a közoktatásban, ami jelenteni fogja többek között azt is, hogy egy önkormányzati fenntartó nem kaphat kevesebb pénzt annál, mint amit egy egyházi fenntartó kap. Jelenleg ugyanis ez így van.
És oktatási vezetőnek olyan tapasztalt és önálló szakembereket fogunk pályázat útján kinevezni, akiket a pedagógusok is elismernek.

MSZP Orosházi Szervezete Oktatási Tagozata