mszp.hu | állampolgársági törvény közlemény
2014. szeptember 18. 14:26

Az állampolgársági törvény azonnali és teljes átvilágítására van szükség!

Magyarország biztonsága nem alapozható arra, hogy a hatósági és közigazgatási szervek a „lehetőségekhez képest” ellenőrzik csupán a benyújtott dokumentumok hitelességét, ezért az állampolgársági törvény végrehajtásának azonnali és teljes átvilágítására van szükség!

Az MSZP több mint egy éve konkrét délvidéki, erdélyi és kárpátaljai eseteket említve jelezte, hogy visszaélések lehetnek a könnyített honosítási eljárásokkal. Semjén Zsolt akkor arról biztosította az MSZP képviselőjét, hogy „az egyszerűsített honosítás kapcsán minden törvényi garancia fennáll a törvénytelenségek kiszűréséhez”, továbbá „példátlan sikertörténetnek”nevezte a Fidesz-KDNP-kormány nemzetpolitikáját.

A kormányfő helyettese most, a botrány kirobbanása után sem vállalja a felelősséget. Amíg Semjén Zsolt tagad, a Belügyminisztérium elismerte: már 256 ügyben, 1032 érintettel szemben van folyamatban büntetőeljárás állampolgárság megszerzésével összefüggésben elkövetett közokirat-hamisítás, hivatali vesztegetés, hivatali visszaélés és hivatali vesztegetés elfogadása gyanújával.

Semjén Zsolt tudott arról, hogy már 256 ügyben van büntetőeljárás? Ha igen, miért hazaárulózta le az Index újságíróját? Vajon hányan vannak még, akik a BM szerint már az csak okmányaik lejártakor bukhatnak le? Hány ezer, tízezer érintettje van az állampolgársági mutyinak? Miért hagyták mutyiba fulladni a kettős állampolgárság ügyét? A felmerült kérdésekre már a nemzetbiztonsági bizottság világos is válaszokat vár.

A megfelelő biztonsági elemek beépítése nélkül a hatóságoknak és közigazgatásnak esélye sem volt arra, hogy védekezzen azok ellen, akik a magyar állampolgárságot üzletnek tekintik. Magyarország biztonsága nem alapozható arra, hogy a bevándorlási hivatal, a védelmi szolgálat, a rendőrség és a titkosszolgálatok a „lehetőségekhez képest” ellenőrzik csupán a benyújtott dokumentumok hitelességét. Az állampolgársági törvény végrehajtásának azonnali és teljes átvilágítására van szükség!

Kiss László,
országgyűlési képviselő