mszp.hu | Belföld | Oktatás
2020. június 15. 17:09

Az államtitkárok után végre a tanárok is kapjanak 35%-os fizetésemelést!

Az államtitkárok után végre a tanárok is kapjanak 35%-os fizetésemelést!
A koronavírus-járvány alatt a pedagógusok egy közel sem modern, kicsit sem támogató rendszerben is képesek voltak a váratlan helyzetben helytállni.

A veszélyhelyzet alatt kreatív és megfeszített munkával biztosították a fiatalok oktatását annak ellenére, hogy a kormánytól támogatás helyett többnyire csak vegzálást kaptak.
 
A veszélyhelyzet ismét rávilágított arra; mennyire fontos, hogy sok elhivatott, kreatív pedagógus legyen az országban. Ennek ellenére a kormány továbbra sem hajlandó lépni a tanárhiány ellen, nem látja be, hogy ismét vonzóvá kell tennie ezt a hivatást.
 
2020. február 24-én, még a járvány kitörése előtt jelentette be Kásler miniszter, hogy technikailag "ágazati szakmai pótlék" bevezetésével valósulhat majd meg júliustól a beígért 10 százalékos béremelés, amire minden pedagógus munkakörben dolgozó jogosult lesz. Erről a béremelésről nem hallottunk azóta sem, holott már június közepén járunk!
 
A kormány által benyújtott költségvetésből is az látszik, hogy a pedagógusoknál nem terveznek béremelést, hiszen továbbra sem hajlandók megemelni a tanárok fizetésének vetítési alapját, és az elmúlt 6 éves időszak tapasztalataira alapozva elkezdeni ezzel is az oktatási rendszer fejlesztését. Ezzel pedig cserbenhagyják a tanárokat, a szülőket és a diákokat is.
 
Az MSZP szerint a járvány okozta károk miatt újjá kell építeni az országot, ezen belül az oktatást is. Egyetértünk a szakszervezetek követeléseivel, ezért nyújtottunk be olyan módosításokat a költségvetéshez, amelyek az oktatásra fordított állami kiadásokat megduplázzák, amivel megkezdődhetne a válságban megszerzett tapasztalatok alapján az oktatási rendszer újjáépítése.
 
A tanárhiány felszámolása érdekében pedig elengedhetetlen a bérek rendezése, amelynek számítását az MSZP javaslata a mindenkori minimálbérhez kötné. Ha ez a kezdeményezés megvalósulna, akkor az államtitkárok után végre a pedagógusok fizetései is átlagosan 35%-kal növekedhetnének.
 
Fejlesztés és tudás: a mielőbbi újjáépítés záloga! Erről is kellene szólnia a költségvetésnek!
 
MSZP
 
Bővebb információ: Kunhalmi Ágnes, a Kulturális bizottság alelnöke

Kapcsolódó párttagok