mszp.hu | Belföld
2021. november 11. 10:08

Az állatvédelem állami feladat!

Az állatvédelem állami feladat!
Az állatvédelem állami feladat, ezért ki kell vonni a pártpolitikából – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a Spirit FM műsorában csütörtökön. Megismételte: az ellenzék támogatja a kormány állatvédelmi javaslatát, de kibővítené, ezért közösen módosító javaslatokat nyújt be.

„Egyfajta nagykoalíciót ajánlottunk fel, és támogatjuk ezt a javaslatcsomagot” – mondta Kunhalmi, hozzátéve: a kormány az állatvédelem „pici (...), de nagyon fontos és támogatható szeletét” hozza be a szabályozásba, az állatvédő és állatszerető emberek azonban a kormány javaslatain, a Büntető Törvénykönyv szigorításán túl sokkal többet várnak.

A Fidesz 2010 óta többszörös kétharmaddal nem lépett előre, „az égvilágon nem csinált semmit” e területen, és most 5 hónappal a választások előtt szánja rá magát egy ilyen nagy társadalmi figyelmet igénylő dologra, mint az állatvédelem – jegyezte meg.

Az ellenzék közös módosító javaslatokat nyújt be a csomaghoz. A költségvetésben saját soron országos állatvédelmi alapot hoznának létre minimum 15 milliárd forintos költségvetéssel, és országos telephely-hálózati rendszert hoznának létre az elkobzott állatok biztonságos elhelyezésére legalább megyénként – mondta.

A fideszes törvényből hiányzik az oktatás, a képzés, az állatvédelemre nevelés ügye, ezért a 6 ellenzéki párt elfogadta Kunhalmi javaslatát, hogy ezt a Nemzeti Alaptantervbe kötelezően emeljék be – mondta a szocialista társelnök.

Idézte Széchy Ágnes állatvédőt, az 1998-as első állatvédelmi törvény „bábáját”, aki szerint az emberi nevelés egyik eszköze az állatvédelemre nevelés. Kunhalmi azt mondta: ezért már az óvodai nevelési alapprogramban is megjelenítené játékos formában az állatok védelmének alapismereteit, „sokkal humánusabb és emberségesebb társadalom alakulna ki”.

Hangsúlyozta: az új állami állatvédelmi intézményrendszer kialakításakor nem államosításról beszél: „az államnak létre kell hozni egy új infrastruktúrát egy teljesen új pénzügyi alappal, a nemzeti költségvetésben meghatározott támogatással”.

Az állatvédelemmel foglalkozó alapítványok, önkéntesek és civil szervezetek számára pedig – melyek voltaképp az állam helyett végeznek társadalmi munkát – nagyon nagy, milliárdos összegű pályázati alapot kell létrehozni, s mellé nagyon kemény minőségbiztosítási rendszert is ki kell dolgoznia az államnak, vannak ugyanis évtizedek óta a területen működő, „elképesztően nagy” tudást felhalmozó civil szervezetek és szakemberek, de vannak olyanok is, akik szeretik az állatokat, de nincs meg a megfelelő képzettségük ahhoz, hogy ilyen feladatokat ellássanak.

Ha a mostani ellenzék kormányra kerül, 2022-ben létrehozná az Állatvédelmi Ombudsman intézményét is, akinek feladata lenne a jogalkalmazás monitorozása és a folyamatos javaslattétel a jogalkotók számára.

Erre a fővárosban már van példa, Budapest állatvédelemért felelős megbízottja, Szabó Rebeka szorosan együttműködik az ellenzékkel és támogatja javaslataikat – mondta Kunhalmi.

„Tehát itt új, korszerű intézményrendszere lenne szükség, ami sem az elmúlt 12 évben, de hozzáteszem, az elmúlt 30 évben nem alakult ki Magyarországon” – összegezte.

Kapcsolódó párttagok