mszp.hu | léalma meggy dohány
2014. szeptember 01. 12:25

Az alma és a dohány is a meggy sorsára juthat?

Az almaszezon közepén vagyunk és a héten a dohánytermelőknek is nyílt napot tartottak. A választás után az első nagy krízis a megye agráriumában a meggyprobléma volt, ahol láthattuk, hogy a kormány és képviselőik mit „nem tesznek” meg a termelőkért és a feldolgozókért  – ezekkel a szavakkal nyitotta pénteki sajtótájékoztatóját Halmi József megyei alelnök.

Meggy ügyben is inkább feszültséget igyekezett szítani a kormányzat a két csoport (a termelők és felvásárlók) között az ígért, de meg nem valósított támogatási ajánlatával. 

A dohány területén a feldolgozók és a termelők összefognak a saját területükért, azért a terményért, amelyet közösen állítanak elő, és a kormány láthatóan most sem áll bele az ügybe. A MSZP Megyei Területi Szövetsége már többször szólalt fel ezekben a témakörökbe. Ma a felvásárolt léalma ára 7 forint, és már korábban is elmondtam - hangsúlyozta -, hogy 19 forint az az ár, ami alatt ráfizetéses az almatermesztés.

Seszták Oszkár úrnak azt üzente a megyei szocialista képviselő, hogy nem látjuk a kidolgozott almastratégiát, amit a közgyűlés elnöke a közelmúltban bejelentett.
 
Ez a stratégia, a 7 forintos alma felvásárlási ár? Vajon a képviselők ennyiért termelnének almát? – tette fel kérdéseit Halmi József.

A dohánytermelőket arra ösztönzi a kormány, hogy a termelési területeket növeljék, de azt még nem látják, hogy milyen támogatást kaphatnak, csak azt, hogy megszűnik 2015 – el az EU támogatása. Bár a termelők és a feldolgozók összefognak a 20.000 embert foglalkoztató dohánytermelés területén, aminek 85%-ka megyénket érinti, de ehhez a héten aláírt együttműködéshez nem kapcsolódott sem a kormány, sem az Agrárkamara. Halmi József, megyei alelnök felszólította a fideszes képviselőket, hogy végre foglalkozzanak már a szabolcs–szatmár–bereg megyei emberekkel és a mezőgazdasággal is, mert ez a terület lehet a megye jövője.

Majd megjegyezte, érdekes, hogy a Fidesz–KDNP képviselői az MSZP megyei irodája előtt tesznek fel kérdést a városi elnöknek. A városi iroda - üzente a képviselő - a Bocskai úton van. De megdöbbentő, hogy a kormányzó erő politikusai jönnek kérdést feltenni az ellenzéknek... 

Demokráciában, ez másképp szokott történni, az ellenzék megy kérdezni a jelen kormány vagy város vezetéséhez. Itt is látszik a fideszes urak már megint fordítva ülnek a lovon – mondta. Halmi József felszólította a kormányzati politikusokat, hogy saját ambícióik helyett, jó lenne, ha végre a lakosságot képviselnék! mint mondta, akkor tartsanak sajtótájékoztatót, amikor valóban szükséges, amikor ellopta a kormányuk a magánnyugdíj-pénztári megtakarításokat, amikor eltüntették ezeket az összegeket, és sorolhatnánk, azokat az intézkedéseket, amelyekkel az emberek zsebét sújtották, és képviselőink közben hallgattak.