2012. január 19. 16:55

Az alpolgármester lemondását követeli a kecskeméti MSZP

Csütörtökön délelőtt hosszas sajtótájékoztatót tartott a Magyar Szocialista Párt Kecskeméti Szervezete. Király József, Dobos József és Riczu Péter három főbb pontot említettek a megjelent médiumok képviselői előtt. A legnagyobb téma Kecskemét városának adóssága, s az ezzel kapcsolatos Állami Számvevőszék által megfogalmazott jelentés, illetve a Városfejlesztő Kft. hárommilliárdos közbeszerzése volt.


A sajtótájékoztatót Király József, az MSZP helyi elnöke nyitotta, s visszautalt a 2010-es választási kampányra, ahol már jelezték, hogy súlyos adósságállománya van Kecskemétnek, több mint 20 milliárd forint. Hozzátette, hogy ezt Szemereyné Pataki Klaudia anno cáfolta, 11 milliárdot ismert el a gazdasági ügyekért felelős alpolgármester 2010 szeptemberében.

Ezt követően idézett az ÁSZ-jelentésből is a politikus, s kiemelte, hogy abból egyértelműen kiderül, hogy Szemereyné korábbi nyilatkozata erősen csúsztat. Az élményfürdő beruházással is kiegészült adósság mára már a devizaárfolyamokat is tekintve 30 milliárd fölé rúg, ha a tanulmány számaira támaszkodnak. Király József számításai szerint ez 280 ezer forintos terhet jelent minden egyes kecskeméti lakosra nézve.

A jelentéssel kapcsolatban még elmondta, hogy bár kifelé azt kommunikálta a városvezetés, hogy mindent rendben talált az ÁSZ, ez nem teljesen igaz, hiszen a polgármester és a jegyző számára is fontos feladatokat írtak elő, melyek jól mutatják, hogy nem volt rendjén Kecskemét gazdálkodása. Ilyen például a folyamatban és tervezetben lévő beruházások felülvizsgálata, valamint annak a tervezetnek a kialakítása, hogy hogyan fogja törleszteni a város tetemes adósságait - tette hozzá. Mint elmondta, az a céljuk, hogy kikerüljön a vá-ros ebből az adósságcsapdából, s ezért javasolják, hogy a Fideszes városvezetés ne trükközzön tovább a költségvetéssel, közösen találjanak ki olyan megoldást, mellyel Kecskemét spórolhat, s tudja rendben fizetni kötelezettségeit.

Ezután felszólították Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármestert, hogy az ÁSZ-jelentés ismeretében mondjon le posztjáról. A városvezetéstől, illetve a Fidesz-KDNP-frakciótól pedig azt kérik, hogy fektessék le egy teljesen új gazdálkodás alapjait, mert az utóbbi idők politikája nem folytatható tovább, csődbe viszik Kecskemétet.

Az utóbbi napokban napvilágot látott hárommilliárdos közbeszerzésre is kitért az MSZP kecskeméti elnöke. Mint elmondta, sok olyan eddigi szerződés is létrejött, melyek nem a helyi vállalkozásokat támogatják, s nem biztos benne, hogy ezzel pénzt takarított meg a település. A Városfejlesztő Kft. által kiírt, extra magasnak számító közbeszerzésre visz-szatérve elmondta, hogy a társaság vezetőjével folytatott személyes találkozója után bebizonyosodott, hogy nincsenek kellő indokok egy ilyen jellegű beszerzés kiírására. Ezért arra kérik Zombor Gábor polgármestert, hogy intézkedjen a közbeszerzési kiírás visszavonásáról.

Majd Dobos József önkormányzati képviselő vette át a szót, aki elmondta, hogy a szocialista frakció semmilyen adóemelést nem támogatott a városban. Utalt itt a garázsok megadóztatására, valamint a várható egyéb terhekre. A városatya hozzátette, hogy teljesen egyetért az előtte szóló Király Józseffel, s arra kéri ő is a városvezetést, hogy olyan gazdálkodást alakítson ki, mely nem fogja igényelni a további, a kecskeméti lakosok pénztárcáját érintő adók bevezetését.

Utolsóként Riczu Péter, a kecskeméti Societas elnökségi tagja szólalt fel az új uszodát illetően. A fiatal politikus elmondta, hogy a hétvégén jártak a komplexumban, mely tényleg dicséretet érdemel, ám a megtérülését ő és még sokan mások sem látják. Riczu ezért arra kérte a városvezetést, valamint a beruházással kiemelten foglalkozó önkormányzati céget, hogy mutassák be a korábban is már kért számításokat, melyek prezentálják, hogy  a létesítmény valóban rentábilis lehet. Ezenkívül a Magyar Szocialista Párt Kecskeméti Szervezete az egész beruházást vizsgálni kívánja a kezdetektől a befejezéséig.Sajtóközlemény


A MSZP Kecskeméti Szervezete az Állami Számvevőszék Kecskemét gazdálkodását vizsgáló jelentése kapcsán arra a következtetésre jutott, hogy felelőtlen gazdálkodás, és nagymértékű hitelfelvétel történt az elmúlt négy évben.

Az ÁSZ-jelentés figyelembevételével olyan gazdasági tervet kell kialakítani, mely garantálja a felvett hitelek visszafizetését, s eközben a város kötelező feladatainak ellátását is.

A Magyar Szocialista Párt helyi szervezete már többször jelezte, hogy Kecskemét gazdasági irányítása nem jó irányba halad, ezt a fent említett jelentés is megerősítette.

A város gazdálkodásának új alapra való helyezését elengedhetetlennek tartjuk, ezért Kecskemét szocialistái felszólítják a gazdasági ügyekért felelős alpolgármestert, Szemereyné Pataki Klaudiát, hogy vállaljon felelősséget a kialakult helyzetért, s mondjon le posztjáról.

Kecskemét, 2012. január 19.
Király József
elnök