mesterhazyattila.hu
2011. július 10. 10:40

Az ámokfutás folytatódik

Mesterházy Attila írása a hét legfontosabb politikai eseményeiről.

A régi nótát fújja a Fidesz a közmédiában: elfoglal mindent, amit ér. Számítani lehetett arra, hogy előbb-utóbb nekiront a közszolgálatban dolgozó újságíróknak is. Fájóan emlékezetes a Boross-kormány nagy kirúgási hulláma 1994-ben vagy az is, hogyan foglalta el az első Orbán-kormány a köztelevíziót. Minek következtében az azonnal el is vesztette a versenyt az akkor induló kereskedelmi csatornákkal szemben.

A kormány emberei szégyenletes, átlátszó hazugságokkal magyarázzák lépésüket: állítólag spórolnak több száz ember elbocsátásával, holott, valójában a tavaly gründolt Médiahatóság többe kerül az országnak, mint összes elődszervezete együttvéve. Az elbocsátott újságírók kiváló szakmai munkájukról nevezetesek, s arról, hogy semelyik politikai oldal mellé nem álltak oda. Ugyan miért lesz jobb a közszolgálati média, ha a legjobb munkatársak egy részét elzavarják? A kormány és a Médiahatóság azt bizonygatja, hogy eztán minden jobb lesz a közmédiában, ám nem tagadják: konkrét tervük az nincs. Egy dologra készültek fel: a kirúgásokra. Amit ráadásul gyalázatosan, emberileg méltánytalanul, tisztességtelenül hajtanak végre.

A kormány mindenkit utcára tesz, aki nem hajlandó őt kiszolgálni. Mindenkit kirúg, aki a saját szakmája szempontját kívánja érvényesíteni, és nem akar kormányzati ukázok szellemében dolgozni. Vegyük észre: nem csak tisztogatás folyik, de megfélemlítés is. Ha nem állsz be a sorba, akkor repülsz - ezt üzeni "a nemzeti együttműködés kormánya", sokadszor.

Egy dolog mégis bizakodással tölthet el bennünket: a jobboldali kormányok média-einstandja eddig mindig választási vereséggel végződött. Most is így lesz. És nem vagyunk hajlandóak félni Orbán Viktor rendszerétől.

A kormány egy másik területen is támadást indított: az "elszámoltatás" ámokfutása most a nemzetbiztonsági szolgálatok területére viharzott be. A kormány hajtóvadászattal ajándékozta meg a Fidesz kongresszusát.

Gondolom, az Orbán-csomagnak annyira talán a küldöttek sem örültek, kellett valami más is.
Lássunk világosan: leszámolás folyik. A Fidesz vezetői a legszélsőségesebb szavazóknak próbálnak megfelelni, mikor koholmányokat gyártva meghurcolnak embereket. A kormány azoknak politizál, akik vért akarnak, s nem azoknak, akik megnyugvásra, megélhetésre, jogbiztonságra vágynak.

A helyzet azért is rendkívül súlyos, mert a Fidesz vezetői most odadobják a magyar biztonságpolitikai érdekeket, a magyar nemzetbiztonság hitelességét, presztízsét a belpolitikai küzdelem kedvéért. Egyszerűen nem értik vagy nem érdekli őket, hogy olyan kárt okoznak Magyarországnak, aminek az árát hosszú éveken át fogjuk fizetni. A lépten-nyomon nemzetről papoló kormány a nemzeti érdekeknek ad nem sallereket, de hatalmas pofonokat.
Hihetetlen és mérhetetlenül aggasztó ez a felelőtlenség.

Ezért mondom mindig: nem rólunk, szocialistákról van szó.
A kormány cselekedetei miatt a Magyar Köztársaság sorsa forog kockán.

Érthetetlen felelőtlenség, hogy vannak, akik még mindig, ilyenkor is, a "ki kit győz le" logikát akarják alkalmazni az MSZP-ben. Nekünk a Fideszt kell legyőzni! Ez a dolgunk, ezt várjak tőlünk a demokraták, a megfélemlített, a megalázott és kisemmizett magyar választók! Nem arra kell törekednünk, hogy az MSZP egyik fele legyőzze a másikat.
Erre biztosan nincs szükség. Erre egyetlen választó sem kíváncsi. Mindenkinek értenie kell: nincs mi meg ti az MSZP-ben, csak mi, demokraták és ők, gátlástalan, hazug politikai kalandorok, akiket kizárólag saját hatalmuk megőrzése érdekel.

Az MSZP-n belüli harc rombolja Magyarország legnagyobb ellenzéki pártjának erejét. Erre nincs indok, nincs magyarázat és ilyen körülmények közt nincs bocsánat sem.
Ha ezt tovább folytatjuk, akkor nem lesz mit megújítani és ezüsttálcán kínáljuk a Fidesznek a következő választási győzelmet. Akkor joggal mondhatja a Fideszből kiábrándult választó, hogy nincs alternatíva.

Ez a tét. Mindenki pontosan érti?!