Népszava | Belföld | választás 2014 népszava
2013. december 21. 05:55

Az apátia az ellenségünk

Az MSZP európai parlamenti listavezetőjének meggyőződése, hogy tavasszal arra a kérdésre fog leegyszerűsödni a választás: maradjon-e a Fidesz, vagy jöjjön az MSZP. Ugyanakkor Szanyi Tibor szerint az új választási törvény úgy van felépítve, hogy a hatalomban lévők szinte tetszőlegesen tudnak csalni. Mint mondja, az MSZP az egyetlen párt, amely teljes szívvel felvállalja az európaiságot és amely Európában nem pénzeszsákot, hanem kulturális és politikai közösséget, gazdasági együttműködési lehetőséget lát.


- Sikerül majd az apátiával megküzdeni és elvinni a szavazókat az urnákhoz?

- Ha az emberek érzik, hogy számít a szavazatuk és van, aki megfelelő jövőképet kínál nekik, elmennek voksolni. Ma ugyan sokan forgalmaznak baloldali illatú jövőképet Magyarországon, ám a választók tudják, ki mit tartott be korábbi ígéreteiből. Az emberek megtanulták, hogy nincs ingyen vacsora. Ma már milliók érzik, hogy ez nem mehet így tovább. Nagy az elkeseredettség és sokszor már csak a hatósági terrortól való félelem tartja vissza az embereket attól, hogy kimenjenek az utcára. A szocialista pártnak a Népszaván kívül nincs szövetségese a sajtóban, a médiában. Az a pár százezer ember, akihez eljut a lap, nagyon számít, viszont ennyi szavazat kevés a kormányváltáshoz. Ezért az aktivistáink a jelöltekkel együtt fáradhatatlanul járják a választókerületeket, hogy az embereket meggyőzzék arról: az apátia az ellenségük. Például Vécsi István Ricse szocialista polgármestere, Borsod megyei képviselő-jelölt, akinek a körzetéhez száznál is több település tartozik, mindennap úton van. Beszélget az emberekkel, ami a közmédia faliújság típusú híradóinál szerintem sokkal többet ér. De a "Magyarország jobban teljesít"-nél is, amit ráadásul csak igen kevesen éreznek. Mondjuk tíz magyarból az egy darab fideszes "nyalogány". A többinek marad a lecsúszás vagy az éhkopp.

- Ezekben a faliújság típusú híradókban, de másutt is rendre számon kérik az MSZP-n: miért nem szélesítik a baloldali összefogást?

- Az MSZP és az Együtt-PM választási megállapodását sokan támogatják kívülről. A kormányváltásban bárki lehet a szövetségesünk, az ajtó nyitva áll, de azért látni kell, hogy ma sokan abból élnek, amit a szocialistáktól esetleg sikerül elvenniük. Így viszont nehéz az együttműködés. A szakszervezetek nyílt politikai szövetséget ugyan nem köthetnek a pártokkal, de segíthetnek meneszteni az Orbán-kormányt. Emellett tőlünk balra is vannak jelentős, nem szélsőséges erők Magyarországon, akikkel szintén együtt lehet működni. Tudjuk, persze, hogy a semmiből is elő tudnak ugrani mozgalmak. Kérdés, hogy vezetőik mekkora hitelességgel tudják képviselni programjukat. Meggyőződésem egyébként, hogy tavasszal arra a kérdésre fog leegyszerűsödni a választás: maradjon-e a Fidesz, vagy jöjjön az MSZP.

- Képviselő-jelöltjeik, vezető politikusaik, aktivistáik már járják az országot, de mikor fordul élesbe a kampány?

- Január 6-án, vízkereszt napján. Akkor még nem dolgozik a parlament, és azt követően is csak néhány alkalommal ülésezik a Ház, ezért marad az a parlamenten kívüli eszköz, amit úgy hívnak: "door-to-door" kampány.

- Milyen jelszavakkal akarják megszólítani a választókat?

- Inkább azt mondom el, milyen kívánságok kerülnek a székházban felállított karácsonyfánkra. A "Jó munkát, jó fizetést!" a német szociáldemokraták egyik jelszava, de Magyarországon is nagyon időszerű. Sokan szeretnének jó, azaz méltó munkát. Nem alkalmi közmunkát, amiért csak alkalmi alamizsna jár. A közmunka ráadásul a költségvetésből csak viszi a pénzt, ahelyett, hogy hozna. Miután a munkaadók zöme ma minimálbérért foglalkoztat, időszerű jó fizetést is követelni. "Hazatérő fiatalok!" - ez is a kívánságaink között szerepel. Azt szeretnénk, hogy a szülők ne meneküljenek el az országból az Angliában dolgozó gyerekeik után, hanem itthon teremtsünk a fiatalok számra is vonzó munkahelyeket. Mert aki elmegy, az nemcsak tudását és a majdan megszülető gyerekeit viszi el Magyarországról, hanem a jövedelmét, valamint az ahhoz tartozó fogyasztását is. Hisszük, hogy ezeket a fiatalokat vissza lehet csábítani.

- Van még olyan kívánság, ami várhatóan a szocialisták kampányában is visszaköszön majd?

- Egy másik jelszavunk így hangzik: "Ha Európa, akkor MSZP!". Az országban mi vagyunk az egyetlen párt, amelyik teljes szívvel felvállalja az európaiságot, a többiek inkább Európa kárára politizálnak. A Jobbik úgy agitál a közösség ellen, hogy eközben a stábja egy részét az Európai Parlamenttel fizetteti meg. Az MSZP nem áll szemben az európai törekvésekkel, de nem is csak elfogadó, inkább alakítója a folyamatoknak. Nem kidobni akarjuk az uniót, hanem megváltoztatni. Mi Európában nem a pénzeszsákot, hanem egy kulturális és politikai közösséget, a gazdasági együttműködés lehetőségét látjuk. Nemcsak a külföldi tőkét, hanem a magyart is, amelyik másik országba megy. Annak idején kiröhögtek bennünket, amikor azt hirdettük, ha belépünk az unióba, mi is nyithatunk cukrászdát Bécsben. Jelzem tisztelettel: több százezer embernek van érdekeltsége Ausztriában, sőt, ennél jóval több magyarnak van bankszámlája Nyugat-Európában. Ezek az emberek biztosan nem utálják azokat a lehetőségeket, amelyeket az unió nyújt számukra.

- Leendő brüsszeli képviselőként természetes, hogy az unió mellett korteskedik. De azért tudja, hogy sok fiatal sem hisz ebben a közösségben.

- Európának ma a fiatalok felé van a legnagyobb adóssága. A rendszerváltás után Európára nyiladozó éveinkben azt mondtam a gyermekeimnek, hogy ezt a közösséget nekik építjük. Most viszont a huszonévesek azt mondhatják: nem ezt az Európát kellett volna megcsinálni. A válság valóban nehéz próbát jelentett az unió számára; Európa jelenleg kevéssé képes a jövő nemzedékek felemelkedését támogatni. A 30-40 százalékos, néhol ennél is magasabb ifjúsági munkanélküliség csak kilátástalanságot jelent a fiataloknak, amin változtatni kell. EP-képviselőjelöltként úgy gondolom, hogy mindazt, amit valaki valahol, valamikor elrontott, nagyon gyorsan, okosan korrigálni kell. Európa ugyanis nem veszíthet nemzedékeket.

- "Hajrá Jézuska! Hajrá MSZP! (Mindkettőnek sok teendője van!)" - üzente a napokban a Facebookon.

- Decemberben mindenki szép körmondatokban kíván boldog ünnepeket. Én egyszerűen fogalmaztam a közösségi oldalon. Jézuskát azért biztattam, mert neki mostanában nagyon sok a dolga, ha örömöt akar okozni Magyarországon. Nagyon sok nélkülöző gyermek és felnőtt várja az ajándékot, a csodát. A szocialista pártnak szintén bőven van teendője annak érdekében, hogy megnyerje a választást, s ezáltal lendítsen az ország kerekén.

Fazekas Ágnes